Parti i Lansimit të Fedora 15

altSot, ashtu siç keni pasur mundësi të lajmëroheni në një artikull të mëhershëm nga faqja jonë si dhe PC World Albania, në Prishtinë është mbajtur një takim për të festuar lansimin e versionit të ri të sistemit operativ Fedora.

	Ngjarja është mbajtur në lokalet e UNICEF Innovations Lab.	Ndeja nuk filloi ashtu siq pritej, prezantimet nuk filluan në kohën e paraparë, në ora 18, për arsye të numrit të vogël të pjesëmarrësve, edhe pse pati premtime nga shumë njerëz për ardhje.	Me fillimin e prezantimeve u treguan edhe  risitë që përfshihen në versionin e ri të Fedora 15.n	Prezantues në këtë takim ishte Gent Thaçi. Me disa pika kyçe, u bë edhe një përshkrim i shkurtër i gjërave që mund të quhen si më interesante dhe më karakteristike për këtë version.n	Pjesëmarrësit patën rastin që të merrnin disa dhurata simbolike si logo të sistemit Fedora, duke përfshirë edhe CD me Fedora me desktopin GNOME 3, KDE e XFCEn

Parti i Lansimit të Fedora 15

altSot, ashtu siç keni pasur mundësi të lajmëroheni në një artikull të mëhershëm nga faqja jonë si dhe PC World Albania, në Prishtinë është mbajtur një takim për të festuar lansimin e versionit të ri të sistemit operativ Fedora.

	Ngjarja është mbajtur në lokalet e UNICEF Innovations Lab.	Ndeja nuk filloi ashtu siq pritej, prezantimet nuk filluan në kohën e paraparë, në ora 18, për arsye të numrit të vogël të pjesëmarrësve, edhe pse pati premtime nga shumë njerëz për ardhje.	Me fillimin e prezantimeve u treguan edhe  risitë që përfshihen në versionin e ri të Fedora 15.n	Prezantues në këtë takim ishte Gent Thaçi. Me disa pika kyçe, u bë edhe një përshkrim i shkurtër i gjërave që mund të quhen si më interesante dhe më karakteristike për këtë version.n	Pjesëmarrësit patën rastin që të merrnin disa dhurata simbolike si logo të sistemit Fedora, duke përfshirë edhe CD me Fedora me desktopin GNOME 3, KDE e XFCEn

Ejani në Partin e Lansimit të Fedora 15 – Së shpejti

altFedora 15, koduar “Lovelock”, u lansua më 24 Maj.

Fedora është  sistem operativ i Lirë dhe me kod të hapur që vazhdon të ofroj risi për përdoruesit në mbarë botën, dhe me freskim çdo gjashtë muaj. Fedora kësaj radhe erdhi së bashku me shumë gjëra të reja duke përfshirë edhe  systemd  si zëvendësim për SysVinit dhe Upstart që vepron si menaxhgjer sistemi dhe sesioni, GNOME 3.0, suitën LibreOffice dhe shumë më tepër.Ashtu si në shumë vende rreth botës, edhe FLOSSK do të organizojë një ndejë/parti me rastin e lansimint të këtij versioni të ri të Fedora-s që do të ndodhë në Prishtinë më 8 Korrik.Ju lutem ndiqni linkun për më shumë informacion http://fedoraproject.org/wiki/Release_Party_F15_Prishtinan

Ejani në Partin e Lansimit të Fedora 15 – Së shpejti

altFedora 15, koduar “Lovelock”, u lansua më 24 Maj.

Fedora është  sistem operativ i Lirë dhe me kod të hapur që vazhdon të ofroj risi për përdoruesit në mbarë botën, dhe me freskim çdo gjashtë muaj. Fedora kësaj radhe erdhi së bashku me shumë gjëra të reja duke përfshirë edhe  systemd  si zëvendësim për SysVinit dhe Upstart që vepron si menaxhgjer sistemi dhe sesioni, GNOME 3.0, suitën LibreOffice dhe shumë më tepër.Ashtu si në shumë vende rreth botës, edhe FLOSSK do të organizojë një ndejë/parti me rastin e lansimint të këtij versioni të ri të Fedora-s që do të ndodhë në Prishtinë më 8 Korrik.Ju lutem ndiqni linkun për më shumë informacion http://fedoraproject.org/wiki/Release_Party_F15_Prishtinan

Takimi i “Mozilla Balkans” – Sofie, Bullgari

altaltaltaltMë 4 dhe 5 Qërshorë për herë të tretë me rradhë u mbajt takimi i komunitetit të Mozilla’s për Ballkan. Kësaj Radhe Takimi I mbajt në Sofie të Bullgarisë.

Edhe kësaj rradhe Kosova pati përfaqsuesin e vetë, përfaqsuesit udhëheqës janë pjesë e komuniteteve në Ballkan ku janë të ftuar dhe të financuar nga Mozilla Europe për të marrë pjesë në këtë ngjarje 2 ditore.

Ekipi I pranishëm në këtë Takim:

Qëllimi I ketij takimi ishte që tju mundësohej komuniteteve të Mozilla Ballkans ti shkëmbejnë dhe mësojnë përvojat e njëritjetrit, duke përmirësuar bashkëpunimet për të ardhmen dhe të punojnë në çështje të caktuara të mbështetura në takimin e kaluar të mbajtur në Ljublanë të Sllovenisë, ku gjithashtu edhe Kosova ishe e përfaqsuar nga 2 anëtarë të komunitetit të sajë.

Përveç Kosovës, në këtë ngjarje morrën pjesë edhe përfaqësues nga vendet si Bosnia, Bullgaria, Kroacia, Greqia, Maqedonia, Rumania, Serbia, Sllovenia dhe Turqia.

Ky takimi i tretë pati  një mundësi për të pasqyruar marrëveshjet, sfidat dhe mundësitë e komuniteteve gjatë një viti, si dhe të prezantohen rezultatet e punës së tyre nga takimi i kaluar në Ljublanë.

Sa i përket përfaqsuesve të Kosovës këtë radhë në Sofie mori pjesë Altin Ukshini.

Veqohet rasi të përmendet se në këtë takim të pranishmit patën nderin të takonin njërin ndër themelusit dhe punëtorin e parë të Mozilla’s Chris Hoffman

Nëse dëshironi të dini më shumë për takimin, klikoni këtu për të parë organizimin, orarin e ngjarjeve etj.

Takimi i “Mozilla Balkans” – Sofie, Bullgari

altaltaltaltMë 4 dhe 5 Qërshorë për herë të tretë me rradhë u mbajt takimi i komunitetit të Mozilla’s për Ballkan. Kësaj Radhe Takimi I mbajt në Sofie të Bullgarisë.n Edhe kësaj rradhe Kosova pati përfaqsuesin e vetë, përfaqsuesit udhëheqës janë pjesë e komuniteteve në Ballkan ku janë të ftuar dhe të financuar nga Mozilla Europe për të marrë pjesë në këtë ngjarje 2 ditore.

Ekipi I pranishëm në këtë Takim:Qëllimi I ketij takimi ishte që tju mundësohej komuniteteve të Mozilla Ballkans ti shkëmbejnë dhe mësojnë përvojat e njëritjetrit, duke përmirësuar bashkëpunimet për të ardhmen dhe të punojnë në çështje të caktuara të mbështetura në takimin e kaluar të mbajtur në Ljublanë të Sllovenisë, ku gjithashtu edhe Kosova ishe e përfaqsuar nga 2 anëtarë të komunitetit të sajë.Përveç Kosovës, në këtë ngjarje morrën pjesë edhe përfaqësues nga vendet si Bosnia, Bullgaria, Kroacia, Greqia, Maqedonia, Rumania, Serbia, Sllovenia dhe Turqia.Ky takimi i tretë pati  një mundësi për të pasqyruar marrëveshjet, sfidat dhe mundësitë e komuniteteve gjatë një viti, si dhe të prezantohen rezultatet e punës së tyre nga takimi i kaluar në Ljublanë.Sa i përket përfaqsuesve të Kosovës këtë radhë në Sofie mori pjesë Altin Ukshini.Veqohet rasi të përmendet se në këtë takim të pranishmit patën nderin të takonin njërin ndër themelusit dhe punëtorin e parë të Mozilla’s Chris HoffmanNëse dëshironi të dini më shumë për takimin, klikoni këtu për të parë organizimin, orarin e ngjarjeve etj.n

FLOSSK në NSND-Ohër

altTë shtunën më 28 Maj FLOSSK ishte i ftuar në një takim të mbajtur në Ohër, Maqedoni të quajtur “NSND” – Nista Se Nece Dogobiti që do të thotë: “Asgjë nuk do të ndodhë”.Ashtu si edhe emri tregon, asgjë nuk ndodhi …

Së pari u takuam me pjesëmarrësit e pranishëm në këtë takim, dhe pastaj shkuam në një restorant ku vazhduam të njoftohemi mëtej me njëri-tjetrin, dhe gjithashtu darkuam së bashku.Menjëherë të nesërmen në mëngjes u organizuan disa fjalime, ose më mirë të them prezantime, ku të gjithë pjesëmarrësit treguan disa këshilla, truke dhe ndanë edhe disa nga njohuritë e tyre në punën e që ata bënin.nAty pati pak kodim dhe gjithashtu pak hack-ime ...Në këtë ngjarje kishte më shumë se 30 persona të pranishëm, dhe të gjithë ishin me përvojë në kompjuter, por megjithatë do të donim të përmendim veçanërisht kohën e mirë që kaluam së bashku.NSND - Asgjë nuk do të ndodhë është takim jo-konferencial që organizohet qdo vit. ( për herë të parë u organizua në Kroaci )Pika kryesore e këtij takimi jo-konferencial është organizimi i një takimi të të gjithë hakerëve dhe kontribuesve të Softuerit të Lirë nga e  gjithë ish-Yougosllava.Për më shumë rreth NSND vizitoni faqen zyrtare: Kliko KetuPër të parë galerine e kësaj ngjarjeje: Kliko Ketun

FLOSSK në NSND-Ohër

altTë shtunën më 28 Maj FLOSSK ishte i ftuar në një takim të mbajtur në Ohër, Maqedoni të quajtur “NSND” – Nista Se Nece Dogobiti që do të thotë: “Asgjë nuk do të ndodhë”.Ashtu si edhe emri tregon, asgjë nuk ndodhi …

Së pari u takuam me pjesëmarrësit e pranishëm në këtë takim, dhe pastaj shkuam në një restorant ku vazhduam të njoftohemi mëtej me njëri-tjetrin, dhe gjithashtu darkuam së bashku.Menjëherë të nesërmen në mëngjes u organizuan disa fjalime, ose më mirë të them prezantime, ku të gjithë pjesëmarrësit treguan disa këshilla, truke dhe ndanë edhe disa nga njohuritë e tyre në punën e që ata bënin.nAty pati pak kodim dhe gjithashtu pak hack-ime ...Në këtë ngjarje kishte më shumë se 30 persona të pranishëm, dhe të gjithë ishin me përvojë në kompjuter, por megjithatë do të donim të përmendim veçanërisht kohën e mirë që kaluam së bashku.NSND - Asgjë nuk do të ndodhë është takim jo-konferencial që organizohet qdo vit. ( për herë të parë u organizua në Kroaci )Pika kryesore e këtij takimi jo-konferencial është organizimi i një takimi të të gjithë hakerëve dhe kontribuesve të Softuerit të Lirë nga e  gjithë ish-Yougosllava.Për më shumë rreth NSND vizitoni faqen zyrtare: Kliko KetuPër të parë galerine e kësaj ngjarjeje: Kliko Ketun

Projekti OLPC

altProjekti OLPC ka qenë prezent qysh në fillet e kësaj organizate, kur anëtarët tanë kanë dhënë kontributin e tyre më të madh për promovimin e këtij projekti edukativ duke filluar nga prezantimet e ndryshme nëpër institucione shkollore dhe gjatë Konferencës vjetore që FLOSSK ka organizuar.

One Laptop Per Child (OLPC; shqip: Një Laptop Për Fëmijë) ka synim të fuqizojë fëmijët më të varfër të botës nëpërmjet arsimit duke siguruar për çdo fëmijë laptop me qmim të ulët dhe me shpenzim të ulët të energjisë.Për këtë qëllim, Projekti OLPC ka projektuar harduer dhe softuer aplikativ të përdorshëm nga fëmijët për të mësuar së bashku. Me qasje në këtë lloj mjeti, fëmijët angazhohen në vet-edukim: mësojnë, bashkpunojnë dhe krijojnë së bashku. Duke u lidhur me njëri-tjetrin ata lidhen me botën për një të ardhme më të ndritshme.Laptopi OLPC ka sistem operativ të bazuar në Fedora Linux, ka interfejsin Sugar dhe aplikacione të ndryshme të përshtatshme për mësim nga moshat e ulëta.nLaptopët kanë internet pa tela që lejonë lidhjen me pika qasje standarde ose në rrjete 'mesh', që mundëson lidhjen e secilit laptop me shokët dhe shoqet përafër për bashkpunim. Këtë lloj interfejsi mund ta shkarkoni nga interneti dhe ta provoni edhe në kompjuterin tuaj.Nëse doni të dini më shumë rreth këtij projekti vizitoni http://one.laptop.org/Principet dhe edukimi i fëmijëve: Laptopi XO, dizajn për të mësuar:n

Doracaku “OSM – krijoni harten tuaj” – Takimet e Promovimit

Pas përfundimit të botimit dhe krjimit të doracakut “Open Street Map – krijoni harten tuaj”, ishte koha që të organizohen takimet per promovimin e këti doracaku.n Takimi i parë ishte në Prizren, ku me ndihmën e Ajtene Krasniqit dhe Shoqatës së Zejtarëve të Prizrenit u mbajtë takimi në njërën nga sallat e shoqatës.n Ishte një takim mjaftë mirë i organizuar ku të pranishëm ishin shumë Biznesmen të njohur nga komuna e Prizrenit, bashke me nënkryetari i komunës së Prizrenit.n Prezantimi filloi nga Taulant Ramabaja i cili tregoi në pika të shkurtëra për FLOSSK, si dhe për aktivitet e organizatës tonë.n Pastaj vazhdoi prezantimi i librit OpenStreetMap Krijoni hartën tuaj që u bë nga Besfort Guri vet autori i librit.

Takimi i dytë ishte në Gjakovë si zakonisht Heroid Shehu dhe Jon Berisha ishin ata që ndihmuan në realizimin e takimit në Gjakovë.nTakim ishte i mirë ku pjesëmarrës ishin një grup të rinjësh të interesuar rreth OpenStreetMap, takimi filloj me prezantimin e përmbajtjes së librit, dhe më pas një demonstrim se si të punohet me aplikacionin Java OpenStreetMap për editimin e OpenStreetMap-itDhe takimi i 3te u mbajtë në zyret e UNICEF Innovations lab ne Prishtine ku ndodhi po i njejti prezantim.Në të trija këto takime të pranishmëve iu dha nga nje Doracak si shenjë falënderimi për prezencën e tyre...Merrni edhe ju një: “Klikoni Ketu”nShiqojeni galerinë për të parë më nga afër ngjarjen në Prizren: Kliko KetuMë shumë rreth doracakut: Kliko Ketun

Doracaku “OSM – krijoni harten tuaj”

altOpenStreetMap pati një zhvillim të hovshëm në Kosovë dy vitet e fundit, këtë e bënë të mundur të gjithë antarët e rinjë të  FLOSSK-ut.n Projekti “OpenStreetMap – Krijoni Harten tuaj” filloi dhe u realizua nga Besfort Guri anëtar në FLOSSK,

Pasi filloi të përkthente manualin Beginners Guide në wiki.openstreetmap.org e pa të nevojshme që rrjeti i kontributorëve në Kosovë për OpenStreetMap të zgjerohet edhe më shumë në zona të ndryshme të Kosovës.Pas një bisede që bëri me James Micheal DuPont dhe Prabhas Pokharel u vendos që të fillojë shkrimi i doracakut “ OpenStreetMap Krijoni harten tuaj ” i cili u sponzorua nga Unicef Innovation Lab Kosovo.nPermes këti doracaku lexuesve ju bë i mundur hulumtimi i mëtejmë i botës së Hartave virtuale.Ndër informacionet kryesore që u shkruan në këtë doracak per lexuesit janë:  	Qka është OpenStreetMap dhe pjesët historike të zhvillimit të OpenStreetMap	Fillimi me OpenStreetMap, pjesa ku lexuesi do të gjejë informacionet se si të përdor OpenStreetMap–in, te krijojë llogarinë e tije dhe të editojë informacionet që kanë të bëjnë me të.	Informacion reth GPS – Global Positioning System, se si punohet me të apo edhe informacione të tjera	Puna me programet apo aplikacionet të cilat mundësojnë editimin e OpenStreetMap, Si JOSM, Potlach aplikacione tjera te llojeve Desktop Web applikacione e deri tek ato Mobile	Etiketimi i informacioneve të punuara nga përdoruesi, pra informacionet bazike të etiketimin.Nese doni te dini më shume rreth OSM në Kosove vizitoni linkun: Klikoni KetuVemendje: Doracaku është i shkruajtur vetëm në gjuhën Shqipe #sq" Shkarkoje Doracakun Ketu "

OpenStreetMap – Kosova

altOpen Street Map mund të themi është një ndër projektet kryesore të organizates tonë FLOSSK dhe projekti me të cilin jemi marë më së shumti që nga themelimi i organizatës.n Ky projekt ka pasur zhvillim shumë të madh edhe në Kosovë ku anëtarët e FLOSSK-ut nuk kanë pushuar së përmirsuari Kosovën në këtë hartë.

Ne si organizatë kemi ndërmare shumë iniciativa dhe kemi pasur shumë projekte prej të cilave jemi bazuar në OSM,nnjë ndër to është edhe projekti: Kumevotu (linku per ne faqen e projektit ne flossk.org)nProjekte tjera të rëndësishme ishin edhe vetë përmirsimi i hartës së Kosovës veqanërisht në disa qytete të caktuara në Kosovë,nKemi bërë të mundur që Hartat e qyteteve e fshatrave si Brodi, Gjilani,Gjakova, Ferizaji,  Prizreni, Peja, Prishtina e qytete tjera të jenë më se të perdorshme për nevojat tona...nMos të harojme të cekim kompanine Logistic Plus që ka dhënë donacion GPS trace për zhvillimin e hartës së Kosoves në OpenStreetMap, madje edhe vet kontributin e tyre si kompani në këtë hartë.nPerveq këtyre që u përmendën më lart u punua edhe harta në Shkoder për të ndihmuar në gjetjen e rrugëve gjat permbytjeve të vitit 2010, me anë të OSM. Cfarë është Open Street Map ?nOpenStreetMap është hartë globale e ndërtuar nga një komunitet vullnetaresh i madh në mbar botën. OSM është e lirë për tu krijuar, edituar dhe për tu përdorur, krijon dhe ofron të dhëna gjeografike te lira(pa pagese) si harta rrugësh për këdo që i dëshiron ato.nProjekti ka filluar, sepse hartat që ju mendoni se jane të lira (pa pagesë) shembull Google Maps në të vërtetë kanë kufizime ligjore ose teknike për përdorimin e tyre, që pengojnë njerëzit nga përdorimi i tyre në mënyra krijuese, prodhuese, apo të papritura tjera.nHartat janë krijuar duke përdorur të dhëna nga pajisje GPS, fotografi ajrore, burime të tjera të lira, ose thjesht nga njohuritë lokale. Të dy imazhet e renderuara dhe grafikat vektoriale janë në dispozicion për shkarkim nën licencen Creative Commons Attribution ShareAlike 2.0nOSM eshte po aq lehte per tu edituar sikurse edhe Wikimedia: çdo kush mund të ndryshojë gjithëçka, nëse ju dini emrin e një objekti, emrin e rrugës ose diqka të tillë.nCdo ndryshim i vogël, krijim i një ndërtese të re, krijimi i ndonjë rruge të re do të mund të modifikohet shumë më shpejt se në gjdo hartë tjetër.nKëtu do të shihni një video se si tregon zhvillimin shumë të hovshem te OSM në vitin 2008.http://www.youtube.com/watch?v=hwlqUremx4Y Kush ka nevoj për të?nNdoshta ne në një të ardhme të shkurter do të kemi nevojë të gjithënShembull kryesor është turizmi, ja një sajt udhërëfyes i turizmit në Kosovë që është bazuar në këtë harte: http://kosovoguide.com/ Nëse dëshironi të dini më shumë rreth OSM dhe si të punoni me harta, shkarrkoni doracakun e punuar nga Besfort Guri “Open Street Map - krijoni hartën tuaj” anëtar i FLOSS Kosovës: “Klikoni Ketu” Ndersa këtu poshtë mund të eksploroni hartën e Kosovës ne Open Street Map: View Larger Map !n

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

Our Contacts

Ganimete Tërbeshi St., No. 2 Aktash neighborhood 10000 Prishtina, Kosovo.

info@flossk.org

en_USEnglish
en_USEnglish