Thirrje e hapur për trajnerë/e

A jeni profesionist/e në industrinë e IT që po kërkoni të bëni ndryshim në edukimin e studenteve/ëve?

Jemi duke kërkuar trajnere/ë të aftë për të udhëhequr programe trajnimi intensiv si pjesë e projektit tonë FLOSSK Bootcamp. Qëllimi i projektit është t’u sigurojë studentëve trajnimin dhe aftësitë e nevojshme për të përshpejtuar karrierën e tyre në industrinë TIK.

Programi i trajnimit zhvillohet gjatë 2 muajve e gjysmë, me sesione që zhvillohen katër herë në javë dhe gjithsej katër orë për sesion, e ndarë nga 2 trajner, në ligjerues dhe asistent. . Për referencë shiko këtu:

https://bootcamp.flossk.org/trajnimet/mern-fullstack-3/

Programi ndahet në Ligjërata dy-orëshe (ligjeruesi) dhe Ushtrime dy-orëshe (asistenti), pra gjithsej 144 orë (72 orë ligjërim 72 orë praktikë), gjatë të cilave pjesëmarrësit/et do të kenë mundësinë të zbatojnë njohuritë dhe aftësitë e tyre në një mjedis praktik. Ushtrimet do të lehtësohen nga asistentë trainere/ë, megjithëse ju gjithashtu mund t’i udhëheqni këto sesione (dhe ligjëratat) nëse keni përvojën, ekspertizën dhe kohën e nevojshme.

Ne jemi në kërkim të trajnereve/ëve me ekspertizë në fushat e mëposhtme:

 • Web Development
 • Mobile Development
 • Programming Language
 • Software Testing
 • UX/UI Design
 • DevOps
 • Game Development
 • Data Science

E kuptojmë se profesionistet/ët shpesh kanë orare të ngarkuara, kemi fleksibilitet me orarin e trajnimit për të përshtatur disponueshmërinë tuaj. Megjithatë, orari i programit të trajnimit do të mbetet i njëjtë për të gjithë pjesëmarrësit për të siguruar qëndrueshmëri dhe paanësi gjatë 2 muajve e gjysmë.

Ju lutemi të dërgoni:

 • Një përshkrim të shkurtër të eksperiencës dhe kualifikimeve tuaja, çdo përvojë përkatëse që keni në këtë fushë,
 • Temën e trajnimit dhe një përshkrim të shkurtër të saj,
 • Ofertën tuaj financiare përmes emailit bootcamp at flossk . org deri më 10 Prill 2023.

Trajnimet do të mbahen gjatë periudhës maj – korrik 2023.

Për çfarëdo pyetje që keni ndjehuni të lirë të na kontaktoni në bootcamp at flossk . org +38344233967 apo të na vizitoni në Prishtina Hackerspace.

FLOSSK Bootcamp mundësohet me përkrahjen e Ambasadës Amerikane në Prishtinë.

Panel diskutimi: Mësimi i kodimit në Kosovë

▶️ Në vazhdën e aktiviteteve gjatë Javës së Shkencës Kompjuterike, po organizojmë panel diskutimi mbi mësimin e kodimit dhe të të menduarit kompjuterik, rëndësinë dhe përfitimet e aftësimit në moshë të hershme dhe potencialin e jashtëzakonshëm të saj për punësim në të ardhmen.

🌐 Në botë ka pasur një shtysë të paprecedentë për të jetësuar interesimin në edukimin STEM (shkencë, teknologji, inxhinieri dhe matematikë) dhe pjesa e madhe e diskutimit është përqendruar rreth faktit nëse kodimi duhet të jetë një element qendror i edukimit shkollor. Të mërkurën nga ora 17:30 po shtjellojmë se çka mund të arrihet në Kosovë.

👥 Të gjithë jemi të vetëdijshëm se mësimdhënia e kodimit në klasë nuk do të prodhojë programues maestral, aq sa mësimi i muzikës në kurrikulën e shkollës nuk do të prodhojë muzikantë botëror. Megjithatë, ashtu siç mësimi i muzikës inkurajon nxënës/e të bëhen muzikantë/e, e njëjta gjë është e vërtetë edhe për kodimin.🎹

🗣 Çështje të diskutimit do të jenë se cilat koncepte duhet të trajtohen në mësimdhënie kodimi dhe sa thelbësore janë ato për të krijuar një kuptim të botës dixhitale që na rrethon, si dhe për të përmirësuar produktivitetin dhe inovacionin, për të cilat aftësitë dhe aftësitë e TIK-ut janë thelbësore.

Paneli:
– Lulëzon Jagxhiu, Këshilltar i Kryeministrit për Teknologjinë e Informacionit / CTO
– Prof. Dr. Ing. Lule Ahmedi, FIEK
– Valdete Daku, Drejtore Menaxhuese në Axians

Moderimi:
– Arianit Dobroshi, Anëtar i bordit në FLOSSK

🪴 Ju mirëpresim në Prishtina Hackerspace Pub!

ORA E KODIT 2022 – Ngjarja më e madhe e të mësuarit në histori!

Në vitin 2021 janë regjistruar 85,707 aktivitete të ‘’Orës së Kodit në mbarë botën.

Ora e Kodit është hyrje 1 orëshe në shkenca kompjuterike e krijuar për të shpjeguar “kodimin”, me programe për të gjitha moshat sepse të gjithë mund të kodojmë.

Projekti është përfaqësim i Republikës së Kosovës në nismën globale “Hour of Code” të filluar në SHBA më 2013 dhe tash i zgjeruar në shumë se 180 shtete të botës.

Për t’u bashkuar në kampanjën Ora e Kodit 2022 shihni Instruksionet më poshtë:

Ora e Kodit në Kosovë po bashkë-organizohet nga FLOSSK, BONEVET, Kosova Makers League, Shkolla Digjitale, Ipko Foundation, Wikimedia Shqip dhe mbështetet nga Komuna e Prishtinës.

Mëso për vete
Të gjithë nxënësit/et e të gjitha moshave mund të bëhen pjesë e Orës së Kodit duke përfunduar 1-orë kodimi në https://hourofcode.com/us/sq/learn, por edhe të vazhdoni të mësoni pa limite kohore.

Mëso të tjerët
Edhe pse tutoriale-t janë autodidakte, shumica e aktiviteteve që zhvillohen përfshijnë plan mësimor për mësuesit, të cilin mund ta përdoni në mënyrë që të udhëheqni “Orën e Kodit” në komunitetin tuaj. Planet mësimore i gjeni këtu.

Mëso fëmijën tënd (dhe mëso bashkë me ta)
Ju nuk keni nevojë për përvojë në Shkenca Kompjuterike ose mësimdhënie për t’i bërë fëmijët tuaj të mësojnë dhe të qeshin. Mund ta provoni Orën e Kodit me një kompjuter, një tablet, një smartphone ose plotësisht të shkëputur nga priza! Gjeni dokumentin me udhëzime këtu.

Call for Applications for Community Builder role

Description of the role

The objective of the role is to provide substantive, organizational, logistical, and promotional assistance to the staff and the community of FLOSSK and Prishtina Hackerspace. In this process, the Community Builder will gain knowledge of the essential and operational aspects of FLOSSK’s work and, indirectly, the functioning of FOSS, as well as the interrelated dimensions of tech activism.

Community Builder will contribute to planning, promoting, and ensuring the smooth running of FLOSSK’s annual program as well as spontaneous events

The responsibilities of the role rely on these three main pillars and time engagement:

Event Management (50%)

Event Infrastructure, Logistics, Scheduling, Working within a budget for events, and managing spending accordingly;
Working closely with the Attendees of the events (facilitators and participants) where problem-solving and hosting during an event is a necessity;
Marketing duties of the role include online marketing by posting on social media pre, during, and post events.

Community Organizing (30% – 35%)

Community development;
Hosting local and international experts;
Support for the strengthening of FLOSSK’s community to undertake their development initiatives;
Helping to promote events and liaising with the community.

Research (15% – 20%)

Gathering feedback and data after an event and using it to inform decisions/future plans;
Coming up with new and innovative ideas – both for events and event promotion;
Conducting research on topics of relevance to FLOSSK’s Annual Program;

Working hours, payment and timeframe:

Hours per week: 25;
Schedule: Afternoon;
Compensation: 262 EUR net per month
Work is expected to begin on: the 15th of November and will last for six months.

Skills:

The ability to manage multiple events and people (participants) simultaneously;
Strong interest in working in the community;
Collaboration;
Organization;
Time management;
Problem-solving;
Creativity and creative thinking;

IT literacy;

Ability to work in a multicultural environment and a strong team working capacity.
The ability to reflect and consider ways to improve.

How to apply:

Apply at info [at] flossk . org with the subject: Application for Community Builder _ [Name and Surname], write a short motivation letter in the email and attach your CV.

Deadline for the application: 13th of November 2022.

FLOSSK Bootcamp trajnimet e rradhes

Nisja karrierës qysh duhet me dy trajnime intensive tani të hapura për aplikim 🙌

FLOSSK BOOTCAMP 💻 është trajnim intenziv gjithëpërfshirës i kodimit për fuqizimin dhe përshpejtimin e karrierës në IT.

Çdo ditë nga 4 orë, për vetëm 2 muaj e gjysmë trajnim e mentorim, 💻 aftësohu në kodim dhe zhvillo portfolion përmes projekteve të krijuara.

Nëntor –  janar do të zhvillojmë trajnime të projektuara për të ju punësuar në:
MERN Fulltack trajnim i kompletuar
PHP Laravel Framework

Lexo syllabusin, njofohu me trajnerët, kompanitë partnere dhe detajet e aplikimit në 👇
https://bootcamp.flossk.org/trajnimet/

Me rëndësi:
• Afati i fundit për aplikim, 18 nëntor 📅
• Seleksionimi dinamik (në momentin që seleksionohen 12 persona mbyllet aplikimi) ⏩
• Pagesa 230 eur

FLOSSK në kordinim me trajnerët dhe kompanitë partnere do të ju mundësoj punë praktike studentëve më të suksesshëm.

FOSS4G 2023 to take place in Prizren, Kosovo

📌 FOSS4G 2023 to take place in Prizren, Kosovo 📌

🎉 We are thrilled to announce that the 2023 Free and Open Source Software for Geospatial Conference (FOSS4G) will be hosted by FLOSSK in Prizren, Kosovo.

FOSS4G (https://foss4g.org/) is the annual event organized by the Open Source Geospatial Foundation (OSGeo) since 2006 and one of the largest global meetings on geospatial software of the year.

FLOSSK is a Kosovo NGO promoting FLOSS since 2009.

Set in the foothills of the Sharr Mountains, Prizren was once a capital city, being a large cultural and trading center. The town has always been one of Kosovo’s most beautiful cities, with unique roads, churches, mosques, and lots of old houses, which now serve for visual storytelling on the city’s history and tradition.

Local team looks forward to living up to Kosovo’s renowned hospitality.🎇🎇

How to Run the Place with GIS

Call for Participants for “How to Run the Place with Geographic Information Systems” workshop! 🎉
This training will show you how to use free geospatial software to solve problems and provide support with data in a variety of industries and organizations.

The course will take novice users through the theory and application of data creation, editing, and deployment as well as a variety of tools for mapping features that are relevant to fields such as geology, land use planning, architecture, utilities, and environmental science.

💻 The training is free to anybody interested in GIS with a learner’s mindset and a willingness to freely share what you learn with others.

📆 Training will be held at Prishtina Hackerspace during four all-day workshops (from 10:00 – 16:00) on June 9-12 2022, and will cover topics like:

Creating maps, blueprints, and engineering documents;
Visualizing data with webmaps and incorporating live data;
Processing data Model elevation and terrain in 3D;
How to find continuing education resources.

⚫ Andrew Middleton, the facilitator of the training, is a Transportation Consultant at Fehr & Peers living in Oakland California, USA. He has a BS in Environmental Conservation from the University of New Hampshire and has over 9 years of GIS experience, having worked in environmental planning, utilities, and environmental remediation. He self-published an atlas for scuba divers in Monterey California, writes for the podcast Measure for Measure, and teaches GIS at the GIS Education Center for BayGeo in San Francisco. More information about his projects and experience can be found at https://www.linkedin.com/in/andrew-middleton-84614317/.

The call for participants will be open until  🗓️ June 3rd, 2022.

Interested participants can apply by filling out this form ➡️ https://forms.gle/ffzYiLAb2fL1TDp49

This activity is part of the USTEAM for Prishtina project, financed by the U.S. Embassy in Kosovo and implemented by FLOSSK.

This training will be held only in English*
Bring your own laptop**

Bazat e zhvillimit me Flutter | trajnim

Thirrje për regjistrim në trajnimin “Bazat e zhvillimit me Flutter”

Thirrje për regjistrim në trajnimin “Bazat e zhvillimit me Flutter” 📣

Flutter ofron një zgjidhje të shpejtë dhe relativisht të lehtë për t’u mësuar për krijimin e aplikacioneve mobile ‘cross-plaftorm’ (aplikacione të cilat krijohen vetëm një herë dhe ekzekutohen në disa pajisje të ndryshme) për Android dhe iOS – mirëpo tash së fundmi edhe për Web dhe Desktop. Është e shpejtë, lehtë e rritshme, e fuqishme dhe me një komunitet në rritje shumë të shpejtë të zhvillueseve. Duke pasë parasysh kërkesën në ditët e sotme per aplikacione mobile tani është koha më e mirë për të filluar të mësoni teknologjinë më në trend të viteve të fundit për krijimin e tyre.

⚫ Me përfundimin e këtij trajnimi do të krijoni një ide të mirë të funksionimit të koncepteve bazë të Flutter dhe të zhvillimit të aplikacioneve mobile si: Bazat e Flutter & Dart, Flutter widgets (elementet vizuale), rënditjet dhe ndryshueshmëria e elementeve vizuale, puna me emulatore dhe përdorimi i funksionaliteteve bazë të paisjeve mobile si lokacioni, kamera, etj. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që ka njohuri bazë të koncepteve të OOP (Object-oriented programming) dhe të Java-s ose çfarëdo gjuhe tjeter të bazuar në OOP.

⚫ Trajnimi zgjatë 10 sesione nga 2 orë në ditë dhe mbahet të marteve dhe enjtëve nga ora 17:00 deri 19:00 duke filluar më datë 17 maj 2022. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit.

Orari i ligjeratave:
Maj
17 – 19
24 – 28 (e shtunë)
Qershor
31 – 02
07 – 09
14 – 16

Trajnimin do ta udhëheqë Flokart Kadriu – Inxhinier Softuerik.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/6oiHsd6ov4j26zQWA

📆 Afati i fundit për regjistrim është 12 maj 2022.

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

The first edition of the BSides Conference in Kosovo has come to an end!

BSides Prishtina 2022 was the first edition of the BSides security conference. The conference was held on April, 30, 2022 in Prishtina, Kosova.

We would like to thank our 16 local and international speakers that gave us 13 talks and perspectives on cyber security during the event on Saturday.

BSides Prishtina was a gathering of the Prishtina’s InfoSec community where participants and speakers were able to share knowledge and meet like minded individuals. Attendees and speakers from the region as well as Los Angeles, San Francisco, Denver, Phoenix, Spain, Denmark, Norway, Sweden, Germany, and Belgium participated in the conference.

We want to thank our sponsors Bishop Fox, Intrigue, Celonis, Banka Ekonomike, Sentry, Bugcrows, CrowdSec, Solaborate, and Microsoft who made the conference possible. The conference was also supported by TechCamp Kosovo program, funded by the Bureau of Educational & Cultural Affairs through the U.S. Embassy Pristina, Kosovo, in partnership with FLOSSK.

See you in the next edition!

 

Zhvillimi i Prototipeve në IoT 2 | Trajnim

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin  “Zhvillimi i Prototipeve në IoT” 📣

➡️ Mësoni se si të hulumtoni dhe krijoni zgjidhje inovative ne lëminë e IoT (Internet of Things) me një ritëm të përshpejtuar. Qasja e trajnimit do të jetë në zhvillimin e aftësive praktike, duke mësuar procesin e gjerë të zhvillimit dhe dizajnimit të një prototipi elektronik.

Gjatë trajnimit një-mujor, pjesëmarrësit/et do të mësojnë për tema të ndryshme si: Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që është entuziast/e i/e elektronikës/teknologjisë dhe ka motiv të lartë për të mësuar tema të ndryshme.

Përgjatë trajnimit pjesëmarrësit/et do të kenë qasje në laborator të elektronikës dhe në punëtoritë e Prishtina Hackerspace. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit në mënyrë që të kenë qasje në materialet arsimore si dhe për t’u qasur në mikrokontroller/mikroprocesor.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet te marteve dhe enjteve nga ora 15:00 deri 16:30 duke filluar më datë 10 maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Lis Luci – Inxhinier i Kompjuterave.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/cEi2JAiaK2V4VRQTA

📆 Afati i fundit për regjistrim është 6 maj 2022!

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Cyber Security Threat Hunting Workshop

🙌🏼 This weekend, students have completed two full days of training at the Cyber Security Threat Hunting Workshop! The training is being held at Prishtina Hackerspace and is facilitated by Daniel Bohannon.

 

➡️ During these two days students had hands-on-keyboard practice with several tools and concepts used by the cyber security industry. They have created reverse shells, compromised a lab system, investigated forensic artifacts and performed based malware analysis.

 

🗓️ The training will continue for one more day this week where students will be able to advance their hands-on learning and share knowledge.

This project is funded through the U.S. Speaker Program for Kosovo supported by the U.S. Embassy Pristina, Kosovo.

 

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux”

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux” 📣

Linux njihet si projekti më i madh open source deri tani. Sistemet operative të ndërtuara mbi të variojnë në qëllime nga desktop, server, networking, cloud, embedded etj.

Siguria e lartë, stabiliteti, shtrirja në shumë arkitektura, përshtatshmëria për zhvilluesit, softueri i lirë e me kod të hapur, janë disa nga karakteristikat të cilat e bëjnë Linux-in atraktiv dhe shumë të përdorshëm.

⚫ Gjatë trajnimit do të mësojmë mbi mënyrën e funksionimit të sistemit operativ, detajisht si të punojmë me të dhe rreth veglave të nevojshme për zhvillim me Linux.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet në ditet e Hëne, Marte dhe Enjte nga ora 17:00 deri 18:30 duke filluar më datë 5 Maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Enkelena Haxhiu. Enkelena punon si inxhiniere e softuerit në Solaborate, e fokusuar në Linux Kernel.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/RLdZG8uD2ESkAXrY6

📆 Afati i fundit për regjistrim është më 29 prill 2022

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

  Our Contacts

  Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

  [email protected]

  en_USEnglish
  en_USEnglish