Projekti i Fedora-s në FLOSSK

altProjekti Fedora është një partneritet i anëtarëve të komunitetit për softuer të lirë dhe të hapur nga e gjithë bota. Projekti Fedora ndërton komunitete të softuerit të lirë dhe të hapur dhe prodhon një sistem operativ të bazuar në GNU/Linux të quajtur Fedora.

FLOSSK në çdo lansim të verzioneve të reja të Fedora-s me ndihmën e komunitetit të FedoraProject organizon ngjarje dhe bën shperndarjen e CD-ve të këtij sistemi operativ

FedoraProject ka poashtu edhe dy Ambasadorë zyrtar në Kosovë –Ardian Haxha dhe Gent Thaci – të cilet janë poashtu edhe anëtarë të FLOSSK-ut.

Më shumë rreth projektit të Fedora-s:https://fedoraproject.org/https://fedoraproject.org/wiki/http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}28operating_system{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}29https://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Parti i Lansimit të Mozilla Firefox 4

altKomuniteti i Mozillas për Kosovë me FLOSSK dhe Universitetin Amerikan të Kosovës “AUK” më datën 15.Prill.2011 për herë te parë në Kosovë mbajtën Mozilla Firefox 4 Release Party në Prishtinë.n  n Kjo ngjarje u mbajt në njërën ndër sallat e Universiteti ku në dispozicion na u ofruan 4 projektorë dhe poashtu edhe u mundësua livestreaming nga 4 kamera…n Firefox 4 Release Party ne Kosovë nuk shkoi huq, për kundrazi aty morën pjesë më shumë se 50 participant të cilët patën rastin të informohenish me risitë e këti ueb shfletuesi.

Sipas planit te dites në këtë ngjarje u bënë edhe disa prezantime nga Taulant Ramabaja rreth:	Firefox 4	HTML 5 ne FX4	CSS3 etj Ndërsa sa i përket vetë partit, të pranishmit u shërbyen me ushqim dhe patën rastin të mernin materiale nga Mozilla Firefox 4 si stikerë të ndryshëm, butona, qanta etj.nSi përfundim të gjithë u ndanë të kënaqur e sidomos ekipi organizues i Mozilla Kosovës pasi që kjo ngjarje u regjistrua si ndër më të mëdhatë në Ballkan sa i përket Firefox 4 Release Party, dhe ishte një aritje e lartë si komunitet i ri në Mozillia.n nShiqojeni FLOSSK Gallery për të parë fotot e kesaj ngjarjeje: Kliko Ketun

Parti i Lansimit të Mozilla Firefox 4

altKomuniteti i Mozillas për Kosovë me FLOSSK dhe Universitetin Amerikan të Kosovës “AUK” më datën 15.Prill.2011 për herë te parë në Kosovë mbajtën Mozilla Firefox 4 Release Party në Prishtinë.n  n Kjo ngjarje u mbajt në njërën ndër sallat e Universiteti ku në dispozicion na u ofruan 4 projektorë dhe poashtu edhe u mundësua livestreaming nga 4 kamera…n Firefox 4 Release Party ne Kosovë nuk shkoi huq, për kundrazi aty morën pjesë më shumë se 50 participant të cilët patën rastin të informohenish me risitë e këti ueb shfletuesi.

Sipas planit te dites në këtë ngjarje u bënë edhe disa prezantime nga Taulant Ramabaja rreth:	Firefox 4	HTML 5 ne FX4	CSS3 etj Ndërsa sa i përket vetë partit, të pranishmit u shërbyen me ushqim dhe patën rastin të mernin materiale nga Mozilla Firefox 4 si stikerë të ndryshëm, butona, qanta etj.nSi përfundim të gjithë u ndanë të kënaqur e sidomos ekipi organizues i Mozilla Kosovës pasi që kjo ngjarje u regjistrua si ndër më të mëdhatë në Ballkan sa i përket Firefox 4 Release Party, dhe ishte një aritje e lartë si komunitet i ri në Mozillia.n nShiqojeni FLOSSK Gallery për të parë fotot e kesaj ngjarjeje: Kliko Ketun

Parti i Lansimit të Drupal 7

altMë 7 Janar 2011 me rastin e lëshimit të versionit të ri të Drupal 7, nje CMS me licencë të hapur GPL (General Public License), është një ndër eventet tjera që FLOSSK dhë anëtarët e saj organizuan.

Bazuar në pikat  kryesore gjatë keti eventi u realizuan keto:

 • Prezentimi i drupal 7, që u bë nga Gent Thaci anëtarë i FLOSSK-ut.
 • Instalimi dhe testimi i Drupal 7 në një nga kompjuterët në zyrën e FLOSSK-ut, që u bë nga Altin Ukshini dhe u bë shperndarja e Stikerëve të Drupalit

Vizitojeni faqen ku u bë organizimi oficial i këti eventi për Drupal 7 dhe foto galerine për të parë më afër se qfarë ndodhi aty:http://groups.drupal.org/node/114709http://gallery.flossk.org/index.php?level=album&id=22

Për më shumë vizitojeni faqen zyrtare të Drupal: http://drupal.org/

Parti i Lansimit të Drupal 7

altMë 7 Janar 2011 me rastin e lëshimit të versionit të ri të Drupal 7, nje CMS me licencë të hapur GPL (General Public License), është një ndër eventet tjera që FLOSSK dhë anëtarët e saj organizuan.

Bazuar në pikat  kryesore gjatë keti eventi u realizuan keto:

Prezentimi i drupal 7, që u bë nga Gent Thaci anëtarë i FLOSSK-ut.

Instalimi dhe testimi i Drupal 7 në një nga kompjuterët në zyrën e FLOSSK-ut, që u bë nga Altin Ukshini dhe u bë shperndarja e Stikerëve të Drupalit

Vizitojeni faqen ku u bë organizimi oficial i këti eventi për Drupal 7 dhe foto galerine për të parë më afër se qfarë ndodhi aty:http://groups.drupal.org/node/114709http://gallery.flossk.org/index.php?level=album&id=22

Për më shumë vizitojeni faqen zyrtare të Drupal: http://drupal.org/

Kumevotu – Projekti i vendvotimeve

altFLOSSK me ndihmën financiare të UNICEF Innovations Lab më 12/Dhjetor/2010 perfundoi projekin për mapimin e vendeve te votimit për zgjedhjet parlamentare të vitit 2010 në Kosovë.

Projekti kishte për synim që të bënte sa më të lehtë që të jetë e mundur për njerezit, veqanerisht për gjeneratat e reja, ta gjejnë vendvotimin e tyre përmes websajtit të krijuar http://kumevotu.info që funksiononte përmes një harte interaktive të bazuar në “OpenStreetMap” e cila tregonte vendodhjen e votimit të personit të caktuar.

E gjitha qfar duhej të bënin ishte që ti plotësonin fushat e duhura me emrin, mbiemrin datën e lindjes dhe komunën, dhe automatikisht ne anën e djatht paraqitej nje hartë e lëvizshme(interaktive) e cila të tregonte lokacionin e vendvotimit

Nevoja për një shërbim të tillë ishte veçanërisht e dukshme, pasi kemi vërejtur se në qytetet e mëdha shumë njerëz nuk e kishin vendvotimin në stacionin e votimit më të afërt te tyre, por në një të caktuar në mënyrë arbitrare nga qeveria që shumë të rinjë nuk e dinin se ku ndodhet.

Gjate këti projekti u realizuan këto pika:

 • U mbajt një kurs me të cilin u trajnuan studentë nga tre qytetet për OSM dhe në përgjithësi GIS,    
 • U bë mbledhja dhe futja e Pikave të interesit të përafersisht të gjitha shkollave të qyteteve kryesore në OSM,
 • Konvertimi i listave zyrtare të votuesve të regjistruar nga PDF në CSV,    
 • U krijua sajti kumevotu.info websajt i cili ishte funkcional 100{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a} te kohes gjat ditëve te votimit kundrejt atij të KQZ’së dhe u përdorë nga më se 1800 njerez (statistikat: http://ur1.ca/2qq1n)
 • Planifikohet lëshimi i kodit të websajtit ndër licencën GPL http://github.com/flossk.

E gjithë kjo punë u bë për më pakë se dy javë pune të palodhshme nga të rinjët e FLOSSK-ut.

Shiqojeni galerinë për disa nga fotografitë e kursit të mbajtur: Klikoni Ketu

Parti i Lansimit të Fedora 14

Lansimi i verzionit Fedora 14 Laughlin në Kosovë u festua nga FLOSSK ku në këtë ngjarje u prëgadit një prezantim i shkurtër për komunitetin FedoraProject dhe per risitë që solli versioni i ri Fedora 14 Laughlin.

Gjithcka u mbajt në zyrën e FLOSSK-ut, ku për fat të keq nuk u gjend ndonjë projektor, megjithatë prezantimi vazhdoi në njerin nga monitorët në zyren tonë.

Interesimi i musafirve ishte mjaft i lartë, edhe pse ne nuk arritëm të siguronim CD nga FedoraProject. por patëm Kafe dhe Qaj.

Edhe ky event mbaroi sukseshëm ku të gjithë u ndanë të kënaqur.

Lexo më shumë për Fedoran:https://fedoraproject.org/https://fedoraproject.org/wiki/http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}28operating_system{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}29https://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Parti i Lansimit të Ubuntu 10.04 LTS

altMë datën 17 Tetor 2010 me rastin e lansimit të versionit të shumëpritur të Ubuntu-s, versionin 10.04 LTS (Long Term Support) u mbajt eventi i radhës në librarinë “Dit e Nat”n Ubuntu në versionin e ri pati të reja shum befasuese si në dizajn ashtu edhe në programet aplikative.

Sipas planit u realizuan edhe këto pika:n- Prezantimi i Ubuntu 10.04, i cili u bë nga Antari i Bordit te FLOSSK-ut Arianit Dobroshin- Instalimi i Ubuntu’s në laptopet që të pranishmit sollën,n- U bë shpërndarja e CD-ve dhe Stickerave.Lokali u mbush nga të pranishmit dhe përveq kësajë, të pranishëm ishin edhe mediat Kosovare si Radio Televizioni “Klan Kosova”, ku dhe u bë një intervistë e shkurtër me prezentuesin e këti eventi.Kliko këtu për të shiquar galerinë e fotografive: Kliko KetuNdërsa për më shumë ndiqeni videon e përgatitur nga Klan Kosova:n

</center>

Parti i Lansimit të Ubuntu 10.04 LTS

altMë datën 17 Tetor 2010 me rastin e lansimit të versionit të shumëpritur të Ubuntu-s, versionin 10.04 LTS (Long Term Support) u mbajt eventi i radhës në librarinë “Dit e Nat”

Ubuntu në versionin e ri pati të reja shum befasuese si në dizajn ashtu edhe në programet aplikative.

Sipas planit u realizuan edhe këto pika:

 • Prezantimi i Ubuntu 10.04, i cili u bë nga Antari i Bordit te FLOSSK-ut Arianit Dobroshi
 • Instalimi i Ubuntu’s në laptopet që të pranishmit sollën,
 • U bë shpërndarja e CD-ve dhe Stickerave.

Lokali u mbush nga të pranishmit dhe përveq kësajë, të pranishëm ishin edhe mediat Kosovare si Radio Televizioni “Klan Kosova”, ku dhe u bë një intervistë e shkurtër me prezentuesin e këti eventi.

Kliko këtu për të shiquar galerinë e fotografive: Kliko Ketu

Ndërsa për më shumë ndiqeni videon e përgatitur nga Klan Kosova:

Mozilla Day në Gjakovë

Për herë të parë në Kosovë, më 16 Tetor 2010 FLOSSK Organizon Mozilla Day në qytetin e Gjakovës, ne Biblotekën “Ibrahim Rugova” Gjakovë.

Në ktë event u fol kryesisht për Mozilla’n dhe Programet për web nga Mozilla si:

 • Firefox e Thunderbird, poashtu u fol edhe për projektet e përhapjes së Firefox sikur SpreadFirefox,
 • Mozilla Camp Reps,
 • progresi me Firefox 4.0
 • Lokalizimi, përkthimi në shqip i Firefox
 • Thunderbird por pa u lënë anash as Add-Ons-at e Firefox-it.

Prezantues në këtë ngjarje ishin

 • Heroid Shehu,
 • Jon Berisha dhe
 • Endrit Vula.

Për më shumë rreth Mozilla’s vizitoni: http://www.mozilla.org

Ftesa e Trajnimit për GIS nga Joachim Bergerhoff

Më 2 Tetor 2010, anëtarët e FLOSSK-ut  ishin të ftuar nga Joachim Bergerhoff që të ishin pjesë e prezantimit të OpenSource GIS(Geographic Information System), në këtë prezantim Benjamin Ducke offroi edhe një trajnim të shkurtër për programin FSLU (Further Support to Land Use) në Kosovë.

Subjekti kryesor i këti trajnimi ishte:

 • Instalimi i gvSIG
 • Integrimi i të dhënave
 • Editimi i të dhënave

Për të shkarkuar këtë softuer klikoni këtu:http://oadigital.net/software/gvsigoade/gvsigdownload

Programi është i ndërtuar në gjuhën programuese Java, kështu që funksionon në të gjitha sistemet operative.

Ky program bën editimin e shape fajlleve dhe shumë formateve tjera. Poashtu në të është e perfshirë edhe toolbox-at si GRASS(Geographic Resources Analysis Support System) dhe Sextante dhe shumë mjete tjera…

Këtu mund të shihni prezantimin nga SFK10(Software Freedom Kosova) prej Benjamin Ducke-s: Kliko Ketu

Ftesa e Trajnimit për GIS nga Joachim Bergerhoff

Më 2 Tetor 2010, anëtarët e FLOSSK-ut  ishin të ftuar nga Joachim Bergerhoff që të ishin pjesë e prezantimit të OpenSource GIS(Geographic Information System), në këtë prezantim Benjamin Ducke offroi edhe një trajnim të shkurtër për programin FSLU (Further Support to Land Use) në Kosovë.

Subjekti kryesor i këti trajnimi ishte:	Instalimi i gvSIG	Integrimi i të dhënave	Editimi i të dhënavePër të shkarkuar këtë softuer klikoni këtu:http://oadigital.net/software/gvsigoade/gvsigdownloadProgrami është i ndërtuar në gjuhën programuese Java, kështu që funksionon në të gjitha sistemet operative.nKy program bën editimin e shape fajlleve dhe shumë formateve tjera. Poashtu në të është e perfshirë edhe toolbox-at si GRASS(Geographic Resources Analysis Support System) dhe Sextante dhe shumë mjete tjera...Këtu mund të shihni prezantimin nga SFK10(Software Freedom Kosova) prej Benjamin Ducke-s: Kliko Ketun

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

  Our Contacts

  Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

  [email protected]

  en_USEnglish
  en_USEnglish