Software Freedom Kosova 2010

altMë 25 dhe 26 shtator Prishtina ishte nikoqire për herë të dytë e Konferencës Kosovare të Lirisë Softuerike. n SFK10 per të dytën herë u organizua nga FLOSS Kosova dhe Fakulteti i Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike (FIEK) i Universitetit të Prishtinës.n SFK09 e mbajtur në vitin 2009 u vizitua nga rreth 500 persona të cilët ndoqën rreth 40 ligjërata nga 25 ligjërues. Kësaj here konference ishte më e fokusuar: pati 24 ligjërata nga Kosova, regjioni dhe bota.n Ligjëruesit kryesor dhe njëherit mysafir nderi të kësaj konference ishin hakerë me renome si:

	Leon Shiman, anëtar bordi i fondacionit që mbikëqyr zhvillimin e sistemit grafik për Linux dhe BSD – x.org, dhe pronar i firmës     konsulente Shiman Associates;	Rob Savoye, zhvilluesi primar i Gnash ndërsa më parë zhvillues edhe për Debian, Red Hat dhe Yahoo. Savoye programon që nga viti 1977;	Mikel Maron, anëtar bordi i OpenStreeMap Foundation;	Peter Salus, linguist, shkencëtar kompjuterik dhe historian i teknologjisë.SFK10 është përgatitur në saje të punës pothuajse një vjeçare të komitetit organizativ.nTema të tjera ofruan edhe:	Milot Shala    	Martin Bekkelund    	Baki Goxhaj    	Marco FiorettiKonferenca u mbajt në mjediset e FIEK-ut. Konferenca u përkrah financiarisht nga Zyra e Kryeministrit, Rrota, PC World Albanian dhe OpenWorld.al.Shiqoje Foto Galerinë e kësaj ngjarjeje: FLOSSK GallerynVizito faqen e konferencës në http://www.kosovasoftwarefreedom.orgn

SFD në Gjakovë

FLOSSK Gjakova, ekipi lokal i organizatës FLOSSK, më 18 Shtator organizoi ngjarjen Software Freedom Day (SFD) 2010 në qytetin e Gjakovës.

Qëllimi i kësaj ngjarje ishte që edhe në këtë qytet të fillojë të përhapet softueri i lirë e GNU Linux. Në të njëjtën kohë, me këtë aktivitetet synohej që të rritej komuniteti lokal i cili do angazhohet për softuerin e lirë dhe me burim të hapur.nIdeja për shënimin dhe organizimin Software Freedom Day, u bë në baza vullnetare të organizatës.

Te Interesuarit që ishin të pranishëm patën rastin te njoftohen reth Softuerit të Lirë, GNU/Linux, Njohurisë së Hapur, Burimit të Hapur dhe shumë gjëra tjera që ndërlidhen më të.

Gjatë kësaj ngjarje u dhanë ligjërata mbi:

 • GNU/Linux,
 • Instalimin e konfigurimin e distribucionit Ubuntu dhe si gjithnjë
 • Shpërndarja e CD-ve me këtë distribucion.

Në mesin e shumë çështjeve të softuerit të lirë, ngjarja po ashtu sqaroi edhe dallimet në mes të GNU/Linux me atë Windows dhe poashtu prezantoi softuerë të lirë me të cilët mund të bëhet dizajn grafik si GMIP, Inkscape, per 3D Blender e programe tjera…

Më shumë rreth software freedom day vizitoni:http://softwarefreedomday.org/

SFD në Gjakovë

FLOSSK Gjakova, ekipi lokal i organizatës FLOSSK, më 18 Shtator organizoi ngjarjen Software Freedom Day (SFD) 2010 në qytetin e Gjakovës.nQëllimi i kësaj ngjarje ishte që edhe në këtë qytet të fillojë të përhapet softueri i lirë e GNU Linux. Në të njëjtën kohë, me këtë aktivitetet synohej që të rritej komuniteti lokal i cili do angazhohet për softuerin e lirë dhe me burim të hapur.nIdeja për shënimin dhe organizimin Software Freedom Day, u bë në baza vullnetare të organizatës.nTe Interesuarit që ishin të pranishëm patën rastin te njoftohen reth Softuerit të Lirë, GNU/Linux, Njohurisë së Hapur, Burimit të Hapur dhe shumë gjëra tjera që ndërlidhen më të.nGjatë kësaj ngjarje u dhanë ligjërata mbi:

	GNU/Linux,	Instalimin e konfigurimin e distribucionit Ubuntu dhe si gjithnjë	Shpërndarja e CD-ve me këtë distribucion. Në mesin e shumë çështjeve të softuerit të lirë, ngjarja po ashtu sqaroi edhe dallimet në mes të GNU/Linux me atë Windows dhe poashtu prezantoi softuerë të lirë me të cilët mund të bëhet dizajn grafik si GMIP, Inkscape, per 3D Blender e programe tjera... Më shumë rreth software freedom day vizitoni:http://softwarefreedomday.org/n

Free Software in Balkans 2010

Më 11-12 Shtator 2010, FLOSS Albania dhe Universiteti i Vlorës organizuan Konferencën e parë për Lirinë Softuerike në Ballkan, në Vlorë të Shqipërisë.

FreeSB 2010 (Free Software in Balkans) ishte konferenca e parë e këtij lloji për Softuer të lirë dhe me kod të hapur në Ballkan. Kjo konferencë pati si synim mbledhjen e profesionistëve, akademikëve dhe entuziastëve që shkëmbejnë vizonin se softueri duhet të jetë i lirë dhe i hapur për komunitetin që ta zhvillojë dhe ta përshtatë për nevojat e tyre.

Si rrjedhojë e kësaj, FLOSS Kosova vendosi të ndihmojë në krijimin e një konference të gjerë Ballkanike. FRESSB ka si synim bërjen e konferencës një ngjarje tradicionale, që do të mbledh audienca regjionale një  herë në vit për leksione dhe prezantime nga profesionistë të ndryshëm ndërkombëtar dhe kombëtar që do të prezantojnë zhvillimet më të fundit në komunitetin e përgjithshëm për softuer të lirë dhe të hapur. Ajo do të mbahet prej një shteti në një shtet tjetër, çdo vit me radhë.Konferenca që fillimisht u mbajt në Shqipëri, pati të ftuar ligjerues nga anembanë Ballkani. Fokusim të veçantë iu kushtua administrimit publik, e gjithashtu pati plane edhe për “Software Hacking Rooms” që ka si qëllim planifikimin e projekteve të ndryshme.

Për më shumë informata vizitoni faqen: http://freesb.eu

FLOSS Kampi në Shengjin

altMë 17 – 18 Korrik në Shëngjin të Shqipërisë, përfundoi FLOSS CAMP I organizuar nga FLOSS Kosova dhe FLOSS Albania.

Të pranishëm në ngjarje ishin shumë anëtarë të FLOSS Kosova dhe adhurues të softuerit të lirë dhe të hapur të cilët janë duke dhënë një kontribut të madh në zhvillimin e softuerit të lirë dhe të hapur në Kosovë, e gjithashtu po kontribojnë maksimalisht në mbështetjen e komunitetit të lirë edhe në Shqipëri.

Ata kanë sigurar edhe wirless pa pagesë për të gjithë të pranishmit në event.

Edhe pse ishte paraparë një pjesëmarrje më e madhe, pavarësisht ky takimi u përcoll me aktivitete mjaft atraktive grupore dhe me diskutime të ndërlidhura me softuerin e lirë dhe të hapur. Dhe gjatë dy ditëve pati edhe vizita nga njerëz të ndryshëm nga Shqipëria, por të cilët ishin vetëm vizitor. Në ditën e dytë “FLOSS Camp” u vizitua edhe nga një grup fëmijësh të interesuar në softuerin e lirë dhe të hapur, të cilët i njoftoi më shumë James Michael DuPont.

James Michael DuPont, njëri prej themeluesve kryesor të FLOSS Kosova, në fjalimin e shkurtë hyrës në ditën e parë, shpjegoi arsyen e takimit dhe theksoi sërish rëndësinë e takimit që komuniteti shqiptar të afrohet më shumë mes vete në këtë fushë dhe të kontribojnë bashkarisht drejt zhvillimit të tij.

Diskutimet kryesore gjatë këtyre dy netëve sa zgjati takimi kishin të bënin me softuerin e lirë, openstreetmaps, wikimedia, etj. Pritet që nëndërkohë të punohet shumë më shumë për zhvillimin e Openstreetmaps në Shqipëri. Gjithashtu u diskutua edhe për përkthimet në Wikimedia dhe pati mjaft diskutime në lidhje me përdorimin e gjuhës standarde shqipe në këto përkthime.

Luca Pescatore, nga Italia, ishte gjithashtu pjesëmarrës në takim (dhe natyrisht përkrahës i softuerit të lirë) dhe në ditën e dytë mori fjalën dhe diskutoi për gjërat që kanë të bëjnë me gjenerimin e të hyrave nga softueri i hapur dhe i lirë.

Përkrahësit e softuerit të lirë dhe të hapur diskutuan edhe rreth organizimit të konferencës në Vlorë me 11-12 shtator dhe konferencës tjetër në Prishtinë me 25-26 shtator.

Shiqojeni Galerinë e FLOSSK-ut për ti parë fotot e kësaj ngjarjeje: Kliko Ketu

Free Digital Society me Richard Stallman

altMe iniciativën e FLOSSK me 4 Qërshor themeluesi i Free Sofware Foundation, Richard Stallman, ka vizituar Kosovën.

Gjatë kësaj vizite RMS ka mbajtur nje ligjeratë mbi “Free Digital Society” Shoqërinë e Lirë Digjitale, duke vënë në pah atë se çfarë shoqërie digjitale është duke u krijuar dhe duke treguar për rreziqet që janë të pranishme,

Ky fjalim u mbajt në Bibliotekën Kombëtare si dhe takime tjera u mbajtën edhe me entuziastë të teknologjisë informative në vende tjera në Prishtinë dhe Gjakovë.

Richard Matthew Stallman është një aktivist amerikan për Software të Lirë, Hacker edhe zhvillues programesh – i njohur edhe me inicialet RMS. Stallman krijoi GNU-Projekt-in. Atij i njihet një ndihmese e madhe në suksesin e GNU/Linux, dhe ai ishte Presidenti parë i Free Software Foundation, i cili ndër të tjera zhvilloi edhe GNU General Public License.

Richard Stallman ka marrë një radhë Nderimesh dhe çmimesh për punën e tijë.

Ndër të shumta janë :

 • 1990: MacArthur Fellowship
 • 1991: Grace Murray Hopper Award
 • 1998: EFF Pioneer Award
 • 2001: Takeda Foundation Award

Vizitojeni edhe galerinë për të parë më nga afër ngjarjen: Kliko Ketu Ose ndiçni ligjeratën këtu:

Parti i Lansimit të Fedora 13

E Enjëte, 27 Maj, 2010 ishte një ndër eventet tjera të FLOSS Kosovës, me rastin e lëshimit të versionit të Fedora 13 FLOSSK e organizoi këtë ngjarje në lokalet e IDI (Information Development Initiative), ku pati prezentim te gjatë reth Fedora 13, historisë së themelimit të fedoras dhe shumë gjera tjera.

Edhe në këtë event si në shumicën e eventeve tjera anëtarët e FLOSSK-ut shpërndanë shumë CD  te distribucionit te Fedoras me versionin tashmë të ri Fedora 13, e gjitha kjo sigurisht për të promovuar mëtutje Softuerin e Lirë dhe me kod burimor të hapur.

Të pranishmit ishin më se të kënaqur me eventin dhe thanë së këso lloj eventesh duhen të mbahen më shpesh për arsye që FLOSSK dhe kontribuesit tjerë të Softuerit te lirë, të njihen nga komuniteti Kosovar…

Më shumë për Fedora-n lexoni në:https://fedoraproject.org/https://fedoraproject.org/wiki/http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}28operating_system{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}29https://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Parti i Lansimit të Fedora 13

E Enjëte, 27 Maj, 2010 ishte një ndër eventet tjera të FLOSS Kosovës, me rastin e lëshimit të versionit të Fedora 13 FLOSSK e organizoi këtë ngjarje në lokalet e IDI (Information Development Initiative), ku pati prezentim te gjatë reth Fedora 13, historisë së themelimit të fedoras dhe shumë gjera tjera.

Edhe në këtë event si në shumicën e eventeve tjera anëtarët e FLOSSK-ut shpërndanë shumë CD  te distribucionit te Fedoras me versionin tashmë të ri Fedora 13, e gjitha kjo sigurisht për të promovuar mëtutje Softuerin e Lirë dhe me kod burimor të hapur.

Të pranishmit ishin më se të kënaqur me eventin dhe thanë së këso lloj eventesh duhen të mbahen më shpesh për arsye që FLOSSK dhe kontribuesit tjerë të Softuerit te lirë, të njihen nga komuniteti Kosovar…

Më shumë për Fedora-n lexoni në:https://fedoraproject.org/https://fedoraproject.org/wiki/http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}28operating_system{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}29https://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

FLOSSK në ITTF

altEdicioni i sivjetëm i panairit të Teknologjisë Informativë ITTF i mbajtur në Prishtine u shfrytëzua poashtu edhe nga FLOSSK, me qrast organizates sone ju dha rasti ta promovojë softuerin e Lire dhe të hapur tek vizitorët në panair.

Tek tavolina e FLOSSK-ut për fat të mire pati shumë njerëz të interesuar, përveq kësaj edhe kompani e organizata tjera vendore e të huaja patën rastin të bisedonin me djelmoshat e FLOSS Kosovës dhe i përgëzuan për punën vullnetare të të rinjëve në këtë drejtim, dhe lanë kontaktet e tyrë për rast bashkëpunimi apo edhe ndihme.

Në këtë panair vizitorëve kryesisht ju shpjegohej puna e FLOSSK-ut si organizatë dhe në përgjithesi ideja e Lëvizjes për Softuer të lirë dhe të hapur.

Shumë nga vizitorët ishin poashtu të interesuar edhe për kurse të Softuerit të lire në Kosovë, megjithatë atyre ju bë e ditur edhe për konferencën vjetore të ardhshme “SFK2010” dhe ardhjen e Richard Stallman në Kosovë.

Klikoni ketu për te parë galerinë e fotografive të kësaj ngjarjeje: Kliko Këtu

Për më shumë ndiqeni videon të përgatitur nga radio televizioni i Kosovës:

Parti i Lansimit të KDE SC 4.4

altMe rastin e lansimit të ri të KDE SC 4.4 Flossk organizoi një festë më datën 09/02/2010 ne lokalet e IDI ku te pranishem ishin më shumë se 20 adhurues të Softuerit të lirë dhe të hapur e veqanerisht përdorues te KDE-së.

Hapjen e këti organizimi e bëri Milot Shala me Prezantimin e tij për KDE SC 4.4

Gjithashtu të ftuarit u mirpritën me nje gosti.

Për më shumë shiqojeni galerinë: Kliko Ketu

MySociety me Tony Bowden

altMySociety është një projekt demokratik, projekt i UK Citizen Online Democracy, që ka për qëllim të ndërtojë “mejte shoqërore të fokusuara me ndikime offline”

Gjat projektit të Tony Bowden për të financuar dhe perkrahe zhvillimin e transparencës dhe websajteve demokratike në Europën e mesme, ai ishte në një ekspeditë në Ballkan, duke kërkuar grupë të interesuara njerëzish të cilët do të donin të dinin më shumë, ai kaloi edhe nga Prishtina me qrast takoi djelmoshat e rinjë të organizatës sonë me 9 Dhjetor 2010

Kjo ishte relevante për  FLOSSK-un për dy arsye kryesore:

 • Projektet e financuara do të jenë të nevojshme për të ndjekur licencën e hapur Free/Open Source
 • Licencimin dhe zhvillimin e praktikave që u përmbahen parimeve të përshtatshme të të dhënave.
 • FLOSSK mund të jetë inovator që do të mund të fillojë të përdorë webin për qëllime sociale pozitive në Kosovë.

Gjatë fjalimit të tij Tony Bowden foli kryesisht për FLOSS në Qeverinë Demokratike, Ai na tregoi çfarë është dhe çfarë bën MySociety.

Por edhe në shkëmbyem përvojën dhe qëllimet tona në komunitetin e FLOSS-it

Këtu ju mund të gjeni disa fotografi gjatë keti fjalimi: Kliko Ketu

MySociety me Tony Bowden

altMySociety është një projekt demokratik, projekt i UK Citizen Online Democracy, që ka për qëllim të ndërtojë “mejte shoqërore të fokusuara me ndikime offline”

Gjat projektit të Tony Bowden për të financuar dhe perkrahe zhvillimin e transparencës dhe websajteve demokratike në Europën e mesme, ai ishte në një ekspeditë në Ballkan, duke kërkuar grupë të interesuara njerëzish të cilët do të donin të dinin më shumë, ai kaloi edhe nga Prishtina me qrast takoi djelmoshat e rinjë të organizatës sonë me 9 Dhjetor 2010

Kjo ishte relevante për  FLOSSK-un për dy arsye kryesore:

 • Projektet e financuara do të jenë të nevojshme për të ndjekur licencën e hapur Free/Open Source
 • Licencimin dhe zhvillimin e praktikave që u përmbahen parimeve të përshtatshme të të dhënave.
 • FLOSSK mund të jetë inovator që do të mund të fillojë të përdorë webin për qëllime sociale pozitive në Kosovë.nGjatë fjalimit të tij Tony Bowden foli kryesisht për FLOSS në Qeverinë Demokratike, Ai na tregoi çfarë është dhe çfarë bën MySociety.

Por edhe në shkëmbyem përvojën dhe qëllimet tona në komunitetin e FLOSS-it

Këtu ju mund të gjeni disa fotografi gjatë keti fjalimi: Kliko Ketu

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

  Our Contacts

  Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

  [email protected]

  en_USEnglish