Zhvillimi i Prototipeve në IoT 2 | Trajnim

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin  “Zhvillimi i Prototipeve në IoT” 📣

➡️ Mësoni se si të hulumtoni dhe krijoni zgjidhje inovative ne lëminë e IoT (Internet of Things) me një ritëm të përshpejtuar. Qasja e trajnimit do të jetë në zhvillimin e aftësive praktike, duke mësuar procesin e gjerë të zhvillimit dhe dizajnimit të një prototipi elektronik.

Gjatë trajnimit një-mujor, pjesëmarrësit/et do të mësojnë për tema të ndryshme si: Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që është entuziast/e i/e elektronikës/teknologjisë dhe ka motiv të lartë për të mësuar tema të ndryshme.

Përgjatë trajnimit pjesëmarrësit/et do të kenë qasje në laborator të elektronikës dhe në punëtoritë e Prishtina Hackerspace. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit në mënyrë që të kenë qasje në materialet arsimore si dhe për t’u qasur në mikrokontroller/mikroprocesor.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet te marteve dhe enjteve nga ora 15:00 deri 16:30 duke filluar më datë 10 maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Lis Luci – Inxhinier i Kompjuterave.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/cEi2JAiaK2V4VRQTA

📆 Afati i fundit për regjistrim është 6 maj 2022!

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Cyber Security Threat Hunting Workshop

🙌🏼 This weekend, students have completed two full days of training at the Cyber Security Threat Hunting Workshop! The training is being held at Prishtina Hackerspace and is facilitated by Daniel Bohannon.

 

➡️ During these two days students had hands-on-keyboard practice with several tools and concepts used by the cyber security industry. They have created reverse shells, compromised a lab system, investigated forensic artifacts and performed based malware analysis.

 

🗓️ The training will continue for one more day this week where students will be able to advance their hands-on learning and share knowledge.

This project is funded through the U.S. Speaker Program for Kosovo supported by the U.S. Embassy Pristina, Kosovo.

 

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux”

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux” 📣

Linux njihet si projekti më i madh open source deri tani. Sistemet operative të ndërtuara mbi të variojnë në qëllime nga desktop, server, networking, cloud, embedded etj.

Siguria e lartë, stabiliteti, shtrirja në shumë arkitektura, përshtatshmëria për zhvilluesit, softueri i lirë e me kod të hapur, janë disa nga karakteristikat të cilat e bëjnë Linux-in atraktiv dhe shumë të përdorshëm.

⚫ Gjatë trajnimit do të mësojmë mbi mënyrën e funksionimit të sistemit operativ, detajisht si të punojmë me të dhe rreth veglave të nevojshme për zhvillim me Linux.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet në ditet e Hëne, Marte dhe Enjte nga ora 17:00 deri 18:30 duke filluar më datë 5 Maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Enkelena Haxhiu. Enkelena punon si inxhiniere e softuerit në Solaborate, e fokusuar në Linux Kernel.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/RLdZG8uD2ESkAXrY6

📆 Afati i fundit për regjistrim është më 29 prill 2022

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Trajnime për Punësim

🙌 Që nga muaji dhjetor i vitit 2021, FLOSSK ka filluar të mbajë trajnime dhe takime të vazhdueshme me të rinj dhe komunitetin open-source.

👥 Gjatë trajnimeve tërë-ditore në 16 shkolla të mesme të Kosovës kanë marrë pjesë rreth 300 të rinj. Gjatë këtyre trajnimeve janë prezantuar bazat praktike të elektronikës përmes platformës së hapur Arduino si dhe është përfshirë orientimi në karrierë në fushat përkatëse.

💻 Përveç trajnimeve në shkolla, kemi filluar edhe trajnimet specifike si ‘’Dizajnimi i PCB me KiCAD’’ në të cilin aktualisht po trajnohen rreth 15 të rinj. Trajnimi fokusohet në dizajnimin e një pllake (development board) me një mikrokontroller dhe qarkun përcjellës.

👨🏻‍💻️👩🏻‍💻️Për më tepër, gjashtë të rinj të grupmoshës 14-18 vjeç janë duke marrë pjesë në trajnimin ‘’Zhvillimi i Prototipeve në IoT’’ gjatë të cilit po mësojnë se si të hulumtojnë dhe krijojnë zgjidhje inovative në lëminë e Internet of Things. Disa nga temat që po ligjërohen janë Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur, 3D printimi etj.

➡️ Kjo rrjedhë e trajnimeve do të vazhdojë edhe me tri trajnime të tjera në Linux Kernel dhe “Rapid Prototyping” që do të mbahen gjatë muajit maj dhe qershor.

🎉 FLOSSK po ashtu është duke vazhduar takimet mujore me grupet e përdoruesëve në OpenStreetMap, Open Hardware, Linux, Flutter dhe InfoSec.

Këto aktivitete po mbahen në kuadër të projektit ‘’Trajnime për Punësim’’ të financuar nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Thirrje e hapur për vullnetarë për konferencën DebConf’22!

Ekipi i DebConf fton 👥vullnetarët entuziastë të jenë pjesë e organizimit të konferencës ndërkombëtare të DebConf në Kosovë. Çdo vit, ekipi i DebConf mbështetet nga një ekip i vullnetarëve të cilët ndihmojnë në detyra të ndryshme rreth konferencës dhe e bëjnë atë një vend argëtues dhe të sigurtë për të gjithë pjesëmarrësit.

DebConf është konferenca vjetore e zhvilluesve të sistemit operativ Debian, që ka për qëllim zhvillimin, mbarëvajtjen dhe promovimin këtij sistemi.

DebConf’22 do të mbahet në Innovation and Training Park, Prizren në datat 17-24 korrik, 2022. Konferenca do të paraprihet nga DebCamp që do të mbahet më 10-16 korrik, 2022.

Kjo konferencë ofron mundësi shumë të mira të rrjetëzimit dhe bashkëpunimit nga e cila mund të përfitojnë edhe vullnetarët. Në konferencat e kaluara të Debian kanë marrë pjesë folës dhe pjesëmarrës nga e 🗺️ gjithë bota.

➡️ Vullnetarët e interesuar duhet ta plotësojnë formën për aplikim deri më datë 🗓️ 25.04.2022 në këtë vegëz: https://forms.gle/eZXfdGzmcGNNRkSP8.

———-
📢 DebConf’22 needs you!

The DebConf team invites 👥enthusiastic volunteers to be part of the organization of the international DebConf conference in Kosovo. Every year, the DebConf team is assisted by a team of volunteers to help out with various tasks and make the event a fun and safe place for all our participants.

DebConf is the annual conference of Debian operating system developers, aimed at developing, running and promoting this system.

DebConf’22 will be held at the Innovation and Training Park in Prizren from 17-24 July, 2022. It will be preceded by DebCamp on 10-16 July, 2022.

This conference offers great networking and partnership opportunities which can be beneficial for volunteers too. Previous Debian conferences have featured speakers and attendees from 🗺️ all around the world.

➡️Interested volunteers must fill out the application form by 🗓️ 25.04.2022 on this link: https://forms.gle/eZXfdGzmcGNNRkSP8.

Cyber Security Threat Hunting Workshop!

Call for Participants for the Cyber Security Threat Hunting Workshop! 🎉

This training will provide an overview of ethical cyber security as a career, including hands-on, technical labs using some of the security industry’s most well-known tools. The content is 10% offensive and 90% defensive in nature with a specific focus on enterprise threat hunting.

💻 The training is free to anybody interested in cyber security with a learner’s mindset and a willingness to freely share what you learn with others.

📆 Training will be held at Prishtina Hackerspace during three all-day workshops on April 23-24, 2022, and April 29, 2022 and will cover these topics:

➖Ethical security career overview
➖Personal security and privacy best practices
➖Enterprise threat hunting (numerous hands-on, technical labs)
➖Networking with Kosovar security students and professionals for continued learning

⚫ Daniel Bohannon, facilitator of the training, is a Principal Security Researcher at Microsoft currently living in Atlanta, Georgia USA. He has a MS in Information Security from the Georgia Institute of Technology and over 12 years of IT experience including security research and incident response consulting at Mandiant. More information about his research, tools and presentations can be found at https://danielbohannon.com

Call for participants will be open until 🗓️ April 15, 2022.
Interested participants can apply by filling out this form ➡️ https://forms.gle/ZbpHtdJEgmHRUEU97

This activity is part of the USTEAM for Prishtina project, financed by the U.S. Embassy in Kosovo and implemented by FLOSSK.

This training will be held only in English*

🎉 Regjistrimet për DebConf22 janë hapur!

🎉 Regjistrimet për DebConf22 janë të hapura!

Edicioni i 23-të i DebConf do të mbahet gjatë 17-24 korrik, 2022 në Innovation and Training Park në Prizren, Kosovë, dhe do të paraprihet nga DebCamp që mbahet gjatë 10-16 korrik. Individët e interesuar mund të regjistrohen këtu ➡️ https://debconf22.debconf.org/register/step-0

Bashkë me regjistrimin kemi hapur edhe thirrjen për propozime. Afati për dorëzimin e propozimit për konferencë është 🗓️ 15 prill, 2022. Aplikoni këtu ➡️ https://debconf22.debconf.org/cfp/

Inkurajojmë të gjithë anëtarët dhe miqtë tanë të aplikojnë që të kenë mundësinë të takojnë entuziastë të open-source nga e gjithë bota! 🌏

ℹ️ Gjeni detajet këtu ➡️ https://debconf22.debconf.org/news/2022-03-18-registration-and-cfp-open/

——————————–

🎉 Registration for DebConf22 is now open!

The 23rd edition of DebConf will take place from July 17th to 24th, 2022 at the Innovation and Training Park (ITP) in Prizren, Kosovo, and will be preceded by DebCamp, from July 10th to 16th. Interested individuals can register here: https://debconf22.debconf.org/register/step-0

Along with the registration, we are announcing the call for proposals. Deadline to submit a proposal to be considered in the main schedule is 🗓️ April 15th, 2022. Apply here: https://debconf22.debconf.org/cfp/

We encourage all our friends and members to apply and take this opportunity to meet other open-source enthusiasts from around the world! 🌏

ℹ️  Find more info here: https://debconf22.debconf.org/news/2022-03-18-registration-and-cfp-open/

Zhvillimi i Prototipeve në IoT | Trajnim

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin  “Zhvillimi i Prototipeve në IoT”

*Thirrja ju dedikohet grupmoshave 14 deri në 18 vjeç!

Mësoni se si të hulumtoni dhe krijoni zgjidhje inovative ne lëminë e IoT (Internet of Things) me një ritëm të përshpejtuar. Qasja e trajnimit do të jetë në zhvillimin e aftësive praktike, duke mësuar procesin e gjerë të zhvillimit dhe dizajnimit të një prototipi elektronik. Gjatë trajnimit një-mujor, pjesëmarrësit/et do të mësojnë për tema të ndryshme si: Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur, 3D printimi etj. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që është entuziast/e i/e elektronikës/teknologjisë dhe ka motiv të lartë për të mësuar tema të ndryshme — me fokus tek nxënësit/et e shkollava të mesme.

Përgjatë trajnimit pjesëmarrësit/et do të kenë qasje në laborator të elektronikës dhe në punëtoritë e Prishtina Hackerspace. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë laptop gjatë orëve të trajnimit në mënyrë që të kenë qasje në materialet arsimore si dhe për t’u qasur në mikrokontroller/mikroprocesor.

Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet te marteve dhe enjteve nga ora 15:00 deri 16:30 duke filluar më datë 5 Prill 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Lis Luci – Inxhinier i Kompjuterave.

Regjistrohuni këtu : https://forms.gle/b3XfFcL3yD8PHPxy9

Afati i fundit për regjistrim është më 31 mars 2022

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Thirrje e hapur për angazhim

Thirrje e hapur për angazhim me pagesë të 3 studentëve/eve në digjitalizim të botimeve të vjetra shqipe

Shfrytëzimi i teknologjisë së re për të ri-ndërtuar trashëgiminë kulturore nëpërmjet digjitalizimit të botimeve të vjetra është synimi kryesor i këtij projekti dhe paralelisht kontribuon në një model të hapur dhe të zgjerueshëm për digjitalizimin e botimeve që janë vështirë të qasshme për publikun. Është një arkivë e materialeve të digjitalizuara me një kosto shumë të ulët dhe një kapacitet e rëndësi të madhe.

Përmes kësaj thirrje synojmë të përfshijmë studentë e të rinj të apasionuar pas teknologjisë dhe librit, të cilët do të ndihmojnë në digjitalizimin e botimeve të vjetra shqipe e më pas t’i bëjmë ato të qasshme online për të gjithë. 

Angazhimi do të zgjasë 5 orë në ditë përgjatë 3 muajve (Mars – Qershor 2022).

Përveç përpunimit dhe optimizimit të teksteve, do të organizojmë trajnime, prezantime dhe diskutime rreth digjitalizimit të trashëgimisë kulturore. 

Kjo nismë ka për qëllim nxitjen e themelimit të një instituti për arkivimin dhe digjitalizimin e çdo krijimi të prekshëm i cili mund të jetë me rëndësi kulturore ose historike për ruajtjen e identitetit tonë si komb dhe si shtet.

Vegëza për aplikim: https://forms.gle/xbJcM2YvQyFCo5Xw5. Thirrja do të jetë e hapur deri më 17 mars 2022. 

FLOSSK ka lansuar platformën books.flossk.org në vitin 2020 në të cilën janë të qasshme rreth 50 libra shqiptarë të shekullit të XX.

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin: “Dizajnimi i PCB me KiCAD” 📣

➡️ PCB-të tashmë janë teknologjia dominuese në realizimin e qarqeve elektronike. Gati çdo pajisje elektronike ka një PCB, duke filluar prej telefonit te pajisjet moderne mjekësore e sistemet e navigimit satelitor. Proceset e reja të prodhimit na mundesojnë me realizu qarqe shume më të dendura dhe më të sigurta. Megjithatë, përpos proceseve të prodhimit, kërkohet që gjatë dizajnimit të ndjeken praktikat më të mira. Nga ana tjetër, kostoja e prodhimit është ulë aq shumë, sa që mundemi me konsideru me prodhu PCB, jo vetëm për produkte, por edhe për detyra shkollore e projekte për hobi.

Përgjatë këtij trajnimi kemi me dizajnu një pllakë (development board) me një mikrokontroller dhe qarkun përcjellës. Secila pllakë e dizajnuar nga pjesëmarrësit/et do të dergohet për prodhim. Për këtë aryse, secili pjesëmarrës duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit.

Erdet Nasufi është Lead EE në Solaborate, projektues dhe kodues i elektronikës.

Seria e punëtorive të PCB është e ndarë në dy faza:

⚫ Faza I do të fokusohet në njoftim me KiCad 6 dhe PCB-të, dizajnimin e skemave dhe PCB-ve deri te gjenerimi i fajllave për prodhim. Kjo fazë zgjatë 6 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe fillon më datë 14 Mars. Orari i trajnimeve është 17:30 – 19:00.

⚫ Faza II do të zgjasë 4 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe objektiv kryesor do të ketë montimin e komponenteve dhe validimin e PCB-ve.

📆 Kjo thirrje është e hapur deri më datë 10 mars 2022 përmes vegëzës për aplikim: https://forms.gle/QvoA7droGxx46Ndf9

Ky projekt mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

BSides Prishtina 2022

We are officially announcing the Information Security Conference – BSides Prishtina 2022! 🎉

 

Security BSides is a grass roots, DIY, open security conference! BSides Prishtina is a free conference which aims to bring together leading security experts, enthusiasts and activists to exchange and share their experiences and research results.

The Call for Speakers will be open until 29 March 11.59PM CET. Find more details here ➡️ http://bsidesprishtina.org/

 

FLOSSK is a co-organizer of this conference which will be held on April 30, 2022, at the University of Prishtina.

 

 

Digital Storytelling Workshop

Over the course of four sessions, young women participated in the Digital Storytelling Workshop lectured by Douglas Arellanes and held at American Corner Prishtina.

During the training, participants learned the basics of digital storytelling by creating their own multimedia story. They used mural.io to build their stories, Audacity to edit their audio, as well as learned about Vimix, Gimp, and Twine as digital open source tools.

This training is part of the project “USTEAM for Prishtina” which will continue with two more trainings in April-May, 2022.

This project is funded through the U.S. Speaker Program for Kosovo supported by the U.S. Embassy Pristina, Kosovo.

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

    Our Contacts

    Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

    [email protected]

    en_USEnglish