Projekti OLPC

altProjekti OLPC ka qenë prezent qysh në fillet e kësaj organizate, kur anëtarët tanë kanë dhënë kontributin e tyre më të madh për promovimin e këtij projekti edukativ duke filluar nga prezantimet e ndryshme nëpër institucione shkollore dhe gjatë Konferencës vjetore që FLOSSK ka organizuar.

One Laptop Per Child (OLPC; shqip: Një Laptop Për Fëmijë) ka synim të fuqizojë fëmijët më të varfër të botës nëpërmjet arsimit duke siguruar për çdo fëmijë laptop me qmim të ulët dhe me shpenzim të ulët të energjisë.Për këtë qëllim, Projekti OLPC ka projektuar harduer dhe softuer aplikativ të përdorshëm nga fëmijët për të mësuar së bashku. Me qasje në këtë lloj mjeti, fëmijët angazhohen në vet-edukim: mësojnë, bashkpunojnë dhe krijojnë së bashku. Duke u lidhur me njëri-tjetrin ata lidhen me botën për një të ardhme më të ndritshme.Laptopi OLPC ka sistem operativ të bazuar në Fedora Linux, ka interfejsin Sugar dhe aplikacione të ndryshme të përshtatshme për mësim nga moshat e ulëta.nLaptopët kanë internet pa tela që lejonë lidhjen me pika qasje standarde ose në rrjete 'mesh', që mundëson lidhjen e secilit laptop me shokët dhe shoqet përafër për bashkpunim. Këtë lloj interfejsi mund ta shkarkoni nga interneti dhe ta provoni edhe në kompjuterin tuaj.Nëse doni të dini më shumë rreth këtij projekti vizitoni http://one.laptop.org/Principet dhe edukimi i fëmijëve: Laptopi XO, dizajn për të mësuar:n

Parti i Lansimit të Mozilla Firefox 4

altKomuniteti i Mozillas për Kosovë me FLOSSK dhe Universitetin Amerikan të Kosovës “AUK” më datën 15.Prill.2011 për herë te parë në Kosovë mbajtën Mozilla Firefox 4 Release Party në Prishtinë.n  n Kjo ngjarje u mbajt në njërën ndër sallat e Universiteti ku në dispozicion na u ofruan 4 projektorë dhe poashtu edhe u mundësua livestreaming nga 4 kamera…n Firefox 4 Release Party ne Kosovë nuk shkoi huq, për kundrazi aty morën pjesë më shumë se 50 participant të cilët patën rastin të informohenish me risitë e këti ueb shfletuesi.

Sipas planit te dites në këtë ngjarje u bënë edhe disa prezantime nga Taulant Ramabaja rreth:	Firefox 4	HTML 5 ne FX4	CSS3 etj Ndërsa sa i përket vetë partit, të pranishmit u shërbyen me ushqim dhe patën rastin të mernin materiale nga Mozilla Firefox 4 si stikerë të ndryshëm, butona, qanta etj.nSi përfundim të gjithë u ndanë të kënaqur e sidomos ekipi organizues i Mozilla Kosovës pasi që kjo ngjarje u regjistrua si ndër më të mëdhatë në Ballkan sa i përket Firefox 4 Release Party, dhe ishte një aritje e lartë si komunitet i ri në Mozillia.n nShiqojeni FLOSSK Gallery për të parë fotot e kesaj ngjarjeje: Kliko Ketun

Parti i Lansimit të Mozilla Firefox 4

altKomuniteti i Mozillas për Kosovë me FLOSSK dhe Universitetin Amerikan të Kosovës “AUK” më datën 15.Prill.2011 për herë te parë në Kosovë mbajtën Mozilla Firefox 4 Release Party në Prishtinë.n  n Kjo ngjarje u mbajt në njërën ndër sallat e Universiteti ku në dispozicion na u ofruan 4 projektorë dhe poashtu edhe u mundësua livestreaming nga 4 kamera…n Firefox 4 Release Party ne Kosovë nuk shkoi huq, për kundrazi aty morën pjesë më shumë se 50 participant të cilët patën rastin të informohenish me risitë e këti ueb shfletuesi.

Sipas planit te dites në këtë ngjarje u bënë edhe disa prezantime nga Taulant Ramabaja rreth:	Firefox 4	HTML 5 ne FX4	CSS3 etj Ndërsa sa i përket vetë partit, të pranishmit u shërbyen me ushqim dhe patën rastin të mernin materiale nga Mozilla Firefox 4 si stikerë të ndryshëm, butona, qanta etj.nSi përfundim të gjithë u ndanë të kënaqur e sidomos ekipi organizues i Mozilla Kosovës pasi që kjo ngjarje u regjistrua si ndër më të mëdhatë në Ballkan sa i përket Firefox 4 Release Party, dhe ishte një aritje e lartë si komunitet i ri në Mozillia.n nShiqojeni FLOSSK Gallery për të parë fotot e kesaj ngjarjeje: Kliko Ketun

Parti i Lansimit të Drupal 7

altMë 7 Janar 2011 me rastin e lëshimit të versionit të ri të Drupal 7, nje CMS me licencë të hapur GPL (General Public License), është një ndër eventet tjera që FLOSSK dhë anëtarët e saj organizuan.

Bazuar në pikat  kryesore gjatë keti eventi u realizuan keto:

Prezentimi i drupal 7, që u bë nga Gent Thaci anëtarë i FLOSSK-ut.

Instalimi dhe testimi i Drupal 7 në një nga kompjuterët në zyrën e FLOSSK-ut, që u bë nga Altin Ukshini dhe u bë shperndarja e Stikerëve të Drupalit

Vizitojeni faqen ku u bë organizimi oficial i këti eventi për Drupal 7 dhe foto galerine për të parë më afër se qfarë ndodhi aty:http://groups.drupal.org/node/114709http://gallery.flossk.org/index.php?level=album&id=22

Për më shumë vizitojeni faqen zyrtare të Drupal: http://drupal.org/

Parti i Lansimit të Drupal 7

altMë 7 Janar 2011 me rastin e lëshimit të versionit të ri të Drupal 7, nje CMS me licencë të hapur GPL (General Public License), është një ndër eventet tjera që FLOSSK dhë anëtarët e saj organizuan.

Bazuar në pikat  kryesore gjatë keti eventi u realizuan keto:

 • Prezentimi i drupal 7, që u bë nga Gent Thaci anëtarë i FLOSSK-ut.
 • Instalimi dhe testimi i Drupal 7 në një nga kompjuterët në zyrën e FLOSSK-ut, që u bë nga Altin Ukshini dhe u bë shperndarja e Stikerëve të Drupalit

Vizitojeni faqen ku u bë organizimi oficial i këti eventi për Drupal 7 dhe foto galerine për të parë më afër se qfarë ndodhi aty:http://groups.drupal.org/node/114709http://gallery.flossk.org/index.php?level=album&id=22

Për më shumë vizitojeni faqen zyrtare të Drupal: http://drupal.org/

Kumevotu – Projekti i vendvotimeve

altFLOSSK me ndihmën financiare të UNICEF Innovations Lab më 12/Dhjetor/2010 perfundoi projekin për mapimin e vendeve te votimit për zgjedhjet parlamentare të vitit 2010 në Kosovë.

Projekti kishte për synim që të bënte sa më të lehtë që të jetë e mundur për njerezit, veqanerisht për gjeneratat e reja, ta gjejnë vendvotimin e tyre përmes websajtit të krijuar http://kumevotu.info që funksiononte përmes një harte interaktive të bazuar në “OpenStreetMap” e cila tregonte vendodhjen e votimit të personit të caktuar.

E gjitha qfar duhej të bënin ishte që ti plotësonin fushat e duhura me emrin, mbiemrin datën e lindjes dhe komunën, dhe automatikisht ne anën e djatht paraqitej nje hartë e lëvizshme(interaktive) e cila të tregonte lokacionin e vendvotimit

Nevoja për një shërbim të tillë ishte veçanërisht e dukshme, pasi kemi vërejtur se në qytetet e mëdha shumë njerëz nuk e kishin vendvotimin në stacionin e votimit më të afërt te tyre, por në një të caktuar në mënyrë arbitrare nga qeveria që shumë të rinjë nuk e dinin se ku ndodhet.

Gjate këti projekti u realizuan këto pika:

 • U mbajt një kurs me të cilin u trajnuan studentë nga tre qytetet për OSM dhe në përgjithësi GIS,    
 • U bë mbledhja dhe futja e Pikave të interesit të përafersisht të gjitha shkollave të qyteteve kryesore në OSM,
 • Konvertimi i listave zyrtare të votuesve të regjistruar nga PDF në CSV,    
 • U krijua sajti kumevotu.info websajt i cili ishte funkcional 100{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a} te kohes gjat ditëve te votimit kundrejt atij të KQZ’së dhe u përdorë nga më se 1800 njerez (statistikat: http://ur1.ca/2qq1n)
 • Planifikohet lëshimi i kodit të websajtit ndër licencën GPL http://github.com/flossk.

E gjithë kjo punë u bë për më pakë se dy javë pune të palodhshme nga të rinjët e FLOSSK-ut.

Shiqojeni galerinë për disa nga fotografitë e kursit të mbajtur: Klikoni Ketu

Parti i Lansimit të Fedora 14

Lansimi i verzionit Fedora 14 Laughlin në Kosovë u festua nga FLOSSK ku në këtë ngjarje u prëgadit një prezantim i shkurtër për komunitetin FedoraProject dhe per risitë që solli versioni i ri Fedora 14 Laughlin.

Gjithcka u mbajt në zyrën e FLOSSK-ut, ku për fat të keq nuk u gjend ndonjë projektor, megjithatë prezantimi vazhdoi në njerin nga monitorët në zyren tonë.

Interesimi i musafirve ishte mjaft i lartë, edhe pse ne nuk arritëm të siguronim CD nga FedoraProject. por patëm Kafe dhe Qaj.

Edhe ky event mbaroi sukseshëm ku të gjithë u ndanë të kënaqur.

Lexo më shumë për Fedoran:https://fedoraproject.org/https://fedoraproject.org/wiki/http://en.wikipedia.org/wiki/Fedora_{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}28operating_system{74a5e949029a1ea1c8deaa68dab2da97a05c01fa451bc4be8e5f855c917cc19a}29https://fedoraproject.org/wiki/Releases/13/FeatureList

Parti i Lansimit të Ubuntu 10.04 LTS

altMë datën 17 Tetor 2010 me rastin e lansimit të versionit të shumëpritur të Ubuntu-s, versionin 10.04 LTS (Long Term Support) u mbajt eventi i radhës në librarinë “Dit e Nat”

Ubuntu në versionin e ri pati të reja shum befasuese si në dizajn ashtu edhe në programet aplikative.

Sipas planit u realizuan edhe këto pika:

 • Prezantimi i Ubuntu 10.04, i cili u bë nga Antari i Bordit te FLOSSK-ut Arianit Dobroshi
 • Instalimi i Ubuntu’s në laptopet që të pranishmit sollën,
 • U bë shpërndarja e CD-ve dhe Stickerave.

Lokali u mbush nga të pranishmit dhe përveq kësajë, të pranishëm ishin edhe mediat Kosovare si Radio Televizioni “Klan Kosova”, ku dhe u bë një intervistë e shkurtër me prezentuesin e këti eventi.

Kliko këtu për të shiquar galerinë e fotografive: Kliko Ketu

Ndërsa për më shumë ndiqeni videon e përgatitur nga Klan Kosova:

Parti i Lansimit të Ubuntu 10.04 LTS

altMë datën 17 Tetor 2010 me rastin e lansimit të versionit të shumëpritur të Ubuntu-s, versionin 10.04 LTS (Long Term Support) u mbajt eventi i radhës në librarinë “Dit e Nat”n Ubuntu në versionin e ri pati të reja shum befasuese si në dizajn ashtu edhe në programet aplikative.

Sipas planit u realizuan edhe këto pika:n- Prezantimi i Ubuntu 10.04, i cili u bë nga Antari i Bordit te FLOSSK-ut Arianit Dobroshin- Instalimi i Ubuntu’s në laptopet që të pranishmit sollën,n- U bë shpërndarja e CD-ve dhe Stickerave.Lokali u mbush nga të pranishmit dhe përveq kësajë, të pranishëm ishin edhe mediat Kosovare si Radio Televizioni “Klan Kosova”, ku dhe u bë një intervistë e shkurtër me prezentuesin e këti eventi.Kliko këtu për të shiquar galerinë e fotografive: Kliko KetuNdërsa për më shumë ndiqeni videon e përgatitur nga Klan Kosova:n

</center>

Mozilla Day në Gjakovë

Për herë të parë në Kosovë, më 16 Tetor 2010 FLOSSK Organizon Mozilla Day në qytetin e Gjakovës, ne Biblotekën “Ibrahim Rugova” Gjakovë.

Në ktë event u fol kryesisht për Mozilla’n dhe Programet për web nga Mozilla si:

 • Firefox e Thunderbird, poashtu u fol edhe për projektet e përhapjes së Firefox sikur SpreadFirefox,
 • Mozilla Camp Reps,
 • progresi me Firefox 4.0
 • Lokalizimi, përkthimi në shqip i Firefox
 • Thunderbird por pa u lënë anash as Add-Ons-at e Firefox-it.

Prezantues në këtë ngjarje ishin

 • Heroid Shehu,
 • Jon Berisha dhe
 • Endrit Vula.

Për më shumë rreth Mozilla’s vizitoni: http://www.mozilla.org

Mapimi i Brodit – Joachim Bergerhoff

Më 10 Shkurt 2010 FLOSSK mbajti një takim me Joachim Bergerhoff.Ai u tregoi anëtarëve të rinjë të FLOSSK-ut se UN-HABITAT kishte në plan fillimin e kartografimit të fshatit të vogël Brod në Malet e Sharrit, një zonë me mjedis të dëmtuar.

FLOSSK ndihmoj në këtë projekt dhe tani Brod ndodhet në hartën me kod burimor të hapur OpenStreetMap.

Shikojini fotografitë e bukura që u bënë gjatë këtij projekti në Brod: Kliko KetuJa harta nga projekti:

View Larger Map

Mapimi i Brodit – Joachim Bergerhoff

Më 10 Shkurt 2010 FLOSSK mbajti një takim me Joachim Bergerhoff.Ai u tregoi anëtarëve të rinjë të FLOSSK-ut se UN-HABITAT kishte në plan fillimin e kartografimit të fshatit të vogël Brod në Malet e Sharrit, një zonë me mjedis të dëmtuar.

FLOSSK ndihmoj në këtë projekt dhe tani Brod ndodhet në hartën me kod burimor të hapur OpenStreetMap.

Shikojini fotografitë e bukura që u bënë gjatë këtij projekti në Brod: Kliko Ketu

Ja harta nga projekti:

View Larger Map

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

  Our Contacts

  Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

  [email protected]

  en_USEnglish
  en_USEnglish