How to Run the Place with GIS

Call for Participants for “How to Run the Place with Geographic Information Systems” workshop! 🎉
This training will show you how to use free geospatial software to solve problems and provide support with data in a variety of industries and organizations.

The course will take novice users through the theory and application of data creation, editing, and deployment as well as a variety of tools for mapping features that are relevant to fields such as geology, land use planning, architecture, utilities, and environmental science.

💻 The training is free to anybody interested in GIS with a learner’s mindset and a willingness to freely share what you learn with others.

📆 Training will be held at Prishtina Hackerspace during four all-day workshops (from 10:00 – 16:00) on June 9-12 2022, and will cover topics like:

Creating maps, blueprints, and engineering documents;
Visualizing data with webmaps and incorporating live data;
Processing data Model elevation and terrain in 3D;
How to find continuing education resources.

⚫ Andrew Middleton, the facilitator of the training, is a Transportation Consultant at Fehr & Peers living in Oakland California, USA. He has a BS in Environmental Conservation from the University of New Hampshire and has over 9 years of GIS experience, having worked in environmental planning, utilities, and environmental remediation. He self-published an atlas for scuba divers in Monterey California, writes for the podcast Measure for Measure, and teaches GIS at the GIS Education Center for BayGeo in San Francisco. More information about his projects and experience can be found at https://www.linkedin.com/in/andrew-middleton-84614317/.

The call for participants will be open until  🗓️ June 3rd, 2022.

Interested participants can apply by filling out this form ➡️ https://forms.gle/ffzYiLAb2fL1TDp49

This activity is part of the USTEAM for Prishtina project, financed by the U.S. Embassy in Kosovo and implemented by FLOSSK.

This training will be held only in English*
Bring your own laptop**

Bazat e zhvillimit me Flutter | trajnim

Thirrje për regjistrim në trajnimin “Bazat e zhvillimit me Flutter”

Thirrje për regjistrim në trajnimin “Bazat e zhvillimit me Flutter” 📣

Flutter ofron një zgjidhje të shpejtë dhe relativisht të lehtë për t’u mësuar për krijimin e aplikacioneve mobile ‘cross-plaftorm’ (aplikacione të cilat krijohen vetëm një herë dhe ekzekutohen në disa pajisje të ndryshme) për Android dhe iOS – mirëpo tash së fundmi edhe për Web dhe Desktop. Është e shpejtë, lehtë e rritshme, e fuqishme dhe me një komunitet në rritje shumë të shpejtë të zhvillueseve. Duke pasë parasysh kërkesën në ditët e sotme per aplikacione mobile tani është koha më e mirë për të filluar të mësoni teknologjinë më në trend të viteve të fundit për krijimin e tyre.

⚫ Me përfundimin e këtij trajnimi do të krijoni një ide të mirë të funksionimit të koncepteve bazë të Flutter dhe të zhvillimit të aplikacioneve mobile si: Bazat e Flutter & Dart, Flutter widgets (elementet vizuale), rënditjet dhe ndryshueshmëria e elementeve vizuale, puna me emulatore dhe përdorimi i funksionaliteteve bazë të paisjeve mobile si lokacioni, kamera, etj. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që ka njohuri bazë të koncepteve të OOP (Object-oriented programming) dhe të Java-s ose çfarëdo gjuhe tjeter të bazuar në OOP.

⚫ Trajnimi zgjatë 10 sesione nga 2 orë në ditë dhe mbahet të marteve dhe enjtëve nga ora 17:00 deri 19:00 duke filluar më datë 17 maj 2022. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit.

Orari i ligjeratave:
Maj
17 – 19
24 – 28 (e shtunë)
Qershor
31 – 02
07 – 09
14 – 16

Trajnimin do ta udhëheqë Flokart Kadriu – Inxhinier Softuerik.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/6oiHsd6ov4j26zQWA

📆 Afati i fundit për regjistrim është 12 maj 2022.

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

The first edition of the BSides Conference in Kosovo has come to an end!

BSides Prishtina 2022 was the first edition of the BSides security conference. The conference was held on April, 30, 2022 in Prishtina, Kosova.

We would like to thank our 16 local and international speakers that gave us 13 talks and perspectives on cyber security during the event on Saturday.

BSides Prishtina was a gathering of the Prishtina’s InfoSec community where participants and speakers were able to share knowledge and meet like minded individuals. Attendees and speakers from the region as well as Los Angeles, San Francisco, Denver, Phoenix, Spain, Denmark, Norway, Sweden, Germany, and Belgium participated in the conference.

We want to thank our sponsors Bishop Fox, Intrigue, Celonis, Banka Ekonomike, Sentry, Bugcrows, CrowdSec, Solaborate, and Microsoft who made the conference possible. The conference was also supported by TechCamp Kosovo program, funded by the Bureau of Educational & Cultural Affairs through the U.S. Embassy Pristina, Kosovo, in partnership with FLOSSK.

See you in the next edition!

 

Zhvillimi i Prototipeve në IoT 2 | Trajnim

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin  “Zhvillimi i Prototipeve në IoT” 📣

➡️ Mësoni se si të hulumtoni dhe krijoni zgjidhje inovative ne lëminë e IoT (Internet of Things) me një ritëm të përshpejtuar. Qasja e trajnimit do të jetë në zhvillimin e aftësive praktike, duke mësuar procesin e gjerë të zhvillimit dhe dizajnimit të një prototipi elektronik.

Gjatë trajnimit një-mujor, pjesëmarrësit/et do të mësojnë për tema të ndryshme si: Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që është entuziast/e i/e elektronikës/teknologjisë dhe ka motiv të lartë për të mësuar tema të ndryshme.

Përgjatë trajnimit pjesëmarrësit/et do të kenë qasje në laborator të elektronikës dhe në punëtoritë e Prishtina Hackerspace. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë 💻 laptop gjatë orëve të trajnimit në mënyrë që të kenë qasje në materialet arsimore si dhe për t’u qasur në mikrokontroller/mikroprocesor.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet te marteve dhe enjteve nga ora 15:00 deri 16:30 duke filluar më datë 10 maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Lis Luci – Inxhinier i Kompjuterave.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/cEi2JAiaK2V4VRQTA

📆 Afati i fundit për regjistrim është 6 maj 2022!

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux”

Thirrje për aplikim në trajnimin “Udhërrëfyes i fillestarëve në Linux / Beginner’s guide to Linux” 📣

Linux njihet si projekti më i madh open source deri tani. Sistemet operative të ndërtuara mbi të variojnë në qëllime nga desktop, server, networking, cloud, embedded etj.

Siguria e lartë, stabiliteti, shtrirja në shumë arkitektura, përshtatshmëria për zhvilluesit, softueri i lirë e me kod të hapur, janë disa nga karakteristikat të cilat e bëjnë Linux-in atraktiv dhe shumë të përdorshëm.

⚫ Gjatë trajnimit do të mësojmë mbi mënyrën e funksionimit të sistemit operativ, detajisht si të punojmë me të dhe rreth veglave të nevojshme për zhvillim me Linux.

⚫ Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet në ditet e Hëne, Marte dhe Enjte nga ora 17:00 deri 18:30 duke filluar më datë 5 Maj 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Enkelena Haxhiu. Enkelena punon si inxhiniere e softuerit në Solaborate, e fokusuar në Linux Kernel.

Regjistrohuni këtu: https://forms.gle/RLdZG8uD2ESkAXrY6

📆 Afati i fundit për regjistrim është më 29 prill 2022

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

Zhvillimi i Prototipeve në IoT | Trajnim

Thirrje e hapur për regjistrim në trajnimin  “Zhvillimi i Prototipeve në IoT”

*Thirrja ju dedikohet grupmoshave 14 deri në 18 vjeç!

Mësoni se si të hulumtoni dhe krijoni zgjidhje inovative ne lëminë e IoT (Internet of Things) me një ritëm të përshpejtuar. Qasja e trajnimit do të jetë në zhvillimin e aftësive praktike, duke mësuar procesin e gjerë të zhvillimit dhe dizajnimit të një prototipi elektronik. Gjatë trajnimit një-mujor, pjesëmarrësit/et do të mësojnë për tema të ndryshme si: Hulumtimi & Zhvillimi i ideve, Dizajni, Elektronika, Hardueri & Softueri i hapur, 3D printimi etj. Trajnimi është i përshtatshëm për këdo që është entuziast/e i/e elektronikës/teknologjisë dhe ka motiv të lartë për të mësuar tema të ndryshme — me fokus tek nxënësit/et e shkollava të mesme.

Përgjatë trajnimit pjesëmarrësit/et do të kenë qasje në laborator të elektronikës dhe në punëtoritë e Prishtina Hackerspace. Secili pjesëmarrës/e duhet të ketë laptop gjatë orëve të trajnimit në mënyrë që të kenë qasje në materialet arsimore si dhe për t’u qasur në mikrokontroller/mikroprocesor.

Trajnimi zgjatë 8 sesione nga 1.5 orë në ditë dhe mbahet te marteve dhe enjteve nga ora 15:00 deri 16:30 duke filluar më datë 5 Prill 2022.

Trajnimin do ta udhëheqë Lis Luci – Inxhinier i Kompjuterave.

Regjistrohuni këtu : https://forms.gle/b3XfFcL3yD8PHPxy9

Afati i fundit për regjistrim është më 31 mars 2022

Kjo thirrje mbështetet nga Ministria e Kulturës, Rinisë dhe Sportit të Republikës së Kosovës.

OpenStreetMap Marathon “Hartëzimi i Sistemit Shëndetësor”

Nga 477 objekte në tërë Kosovën, mbi 70% u lokalizuan dhe u vendosën në hartë nga 16 pjesëmarrës.

OSM Mapathon “Hartezimi i Sistemit Shendetesor”

Ishte kënaqësi të editonim sot gjatë tërë ditës, për t’a përmiruësuar dukshëm paraqitjen e objekteve publike shëndetësore të Kosovës në hartën e lirë OpenStreetMap.

Nga 477 objekte në tërë Kosovën, mbi 70% u lokalizuan dhe u vendosën në hartë nga 16 pjesëmarrës.

Krejt kjo punë po bëhet në një kohë kur nevoja për informim të sakt dhe të sigurtë është parësore, me shpresë që t’ju ndihmojmë sadopak qytetarëve dhe punojnësve shëndetësorë.

Hapja e të dhënave bazike nga institucionet publike, siç janë adresat e objekteve shëndetësore, na ndihmon neve t’a zgjerojmë më tutje këtë informacion për të mirën e të gjithëve.

Shihemi në Mapathon-at e rradhës

Ky mapathon është pjesë e projektit “Zhvillimi i informacionit dhe aftësive gjeografike në Kosovë” qe mbeshtet nga Qeveria e Dukatit te Madh te Luksemburgut.

#rrinshpi

Free Libre Open Source Software Kosova (FLOSSK) is a non-governmental organization based in Prishtina established in 2009 in order to support, promote and develop free and open source software, open and participatory knowledge, education in information technologies through open courseware, and open standards, culture and open society using free communication.

Mailing form

    Our Contacts

    Ganimete Tërbeshi St. No 61, Aktash neighborhood, Prishtina 10000, Kosovo.

    [email protected]

    en_USEnglish
    en_USEnglish